Nieuws
zondag, 07 feb 2021

Vlaams Belang stelt beleidsaanbevelingen inzake Cultuur voor tijdens studiedag

Zondagnamiddag organiseerde het Vlaams Belang zijn studiedag rond cultuur. Deze ging digitaal door gezien de corona-omstandigheden. In een studio in Zaventem ontving Vlaams Parlementslid en lid van de Commissie Cultuur Filip Brusselmans tijdens een Facebook live-uitzending theatermaker Stijn Brouns en subsidie-expert Ignace Vandewalle. Fractieleider Chris Janssens sloot af met beleidsvoorstellen die werden gebundeld in een brochure, die online te bestellen is. “We moeten naar een radicale hervorming van het subsidiebeleid in de cultuursector. Minder publiek betaald politiek activisme, meer ondersteuning van amateurkunsten, herijkt sociaal-cultureel volwassenwerk en algemene participatie.”

Het Vlaams Belang werkt ondanks de coronacrisis verder met de verdieping van zijn programma aan de hand van studiedagen. De partij is wel genoodzaakt om inventief en digitaal te werken. Eind vorig jaar organiseerde het zo ook al een digitale studiedag rond de horeca.

“Cultuur is momenteel te veel een kwestie van de happy, lefty few”

Filip Brusselmans leidde de studiedag in goede banen. Hij ontving daarbij theatermaker Stijn Brouns en Ignace Vandewalle, expert in openbaar bestuur en subsidiebeleid. De conclusie van de vraaggesprekken is volgens het Vlaams Belang dat het cultuurbeleid “niet mag instaan voor een gesubsidieerd ons-kent-ons-beleid van kleine, elitaire - en veelal linkse - kliekjes. The happy, lefty few”, aldus Brusselmans. “Cultuur moet opengetrokken worden naar zoveel mogelijk burgers en dat met voldoende aandacht voor bijvoorbeeld amateurkunsten. Andere private initiatieven moeten meer zuurstof krijgen in plaats van verstikt te worden door een scheef subsidiebeleid dat het competitieveld volledig vervalst.”

Ook fractieleider Chris Janssens hakte in op het huidige cultuur- en subsidiebeleid onder minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook Cultuur onder zijn bevoegdheden heeft. “Al jaren blinkt het beleid van de opeenvolgende Vlaamse regeringen uit door vriendjespolitiek en arbitraire beslissingen, als gevolg van een nefast ‘ons-kent-ons’-beleid”, zo besloot Janssens. “Het kan en mag nooit de bedoeling zijn dat met cultuurgelden vooral links activisme wordt ondersteund. In plaats hiervan willen we onder meer het sociaal-cultuur volwassenwerk herrijken, de amateurkunsten opwaarderen en drempels afbreken om de ongelijke verdeling van cultuurparticipatie in onze samenleving te verminderen.”

Het Vlaams Belang bundelde in totaal tien concrete beleidsvoorstellen in een brochure die het gratis ter beschikking stelt en via vlaamsbelang.org te bestellen is.

https://www.youtube.com/watch?v=AjS0_glCfLo&ab_channel=VlaamsBelang