Persberichten
dinsdag, 12 jan 2021

Vlaanderen krijgt amper 2,25 miljard EU-relancegeld: “Jambon duikt onder eigen lat”

Het Vlaams Belang is - in tegenstelling tot de Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) - niet tevreden over het kleine aandeel dat Vlaanderen krijgt van het EU-relancegeld dat naar België gaat. Dit land krijgt 5,95 miljard toebedeeld van de EU, maar het overgrote deel gaat naar het federale niveau en Franstalig België. Vlaanderen krijgt amper 2,25 miljard. “Dat is zelfs nog niet eens de helft, terwijl Vlaanderen meer inwoners heeft en de Vlaamse economie en woonzorgcentra de grote coronaklappen incasseerden.”

Maandag is er een akkoord bereikt tussen de verschillende bestuursniveaus in België. Van de 6 miljard aan coronasteun vanwege de EU gaat slechts 2,25 miljard rechtstreeks naar Vlaanderen. Dat is opmerkelijk weinig want Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) klopte recent nog op tafel voor een bedrag van 3 miljard. Het Vlaams Belang schiet met scherp.

Slappe Jan en Makke Matthias: EU-relancegeld voor Vlaanderen zwaar onder verwachtingen:

“Ongelofelijk dat Jambon deze ochtend nog een tevreden tweet de wereld instuurde”, reageert fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Hij duikt gezwind onder de eigen lat. De Vlaamse Regering zit ver van de 3 miljard verwijderd die zij geëist heeft en zelfs dat bedrag was te weinig volgens berekeningen - ons grotere bevolkingsaantal zou minstens 3,4 miljard van het EU-relancegeld moeten opleveren. In plaats van een dynamisch duo te zijn, spelen Jambon en Diependaele de rol van Slappe Jan en Makke Matthias. Bedroevend.”

Ook fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) is niet te spreken over het afgesproken Belgisch compromis. “In dit land betekent dat vooral dat de Vlamingen moeten inbinden en de rest krijgt”, luidt het. “Want als ik die bedragen en percentages van het EU-relancegeld bekijk, dan heeft Vlaanderen zich weer eens goed laten rollen. Zelfs als je het federale deel aftrekt, krijgt Vlaanderen met meer dan 57% van de bevolking minder dan de helft. Dit terwijl de economie van Vlaanderen procentueel veel belangrijker is en dus ook veel zwaarder getroffen is.”