Persberichten
donderdag, 29 okt 2020

Vlaams Belang stelt ‘drietrapsraket’ tegen islamterreur voor na aanslag Nice

Het Vlaams Belang reageert “woedend” na de nieuwste terreuraanslag in Nice nabij de basiliek. De aanslag komt er enkele weken nadat een islamist leerkracht Samuel Paty onthoofdde in Parijs. Het Vlaams Belang roept op tot een “kordate structurele aanpak waarbij jihadistische en islamistische netwerken worden opgespoord, ontmanteld en harder gestraft.” Daarnaast wil de partij meer gewapend blauw op straat.

Deze ochtend verloren opnieuw drie mensen het leven door wat lijkt op een jihadistische aanslag. De terrorist riep doorlopend “Allahu Akbar!”, stak meerdere mensen met een mes waarvan drie met fatale afloop. Een vrouw werd zelfs onthoofd. Het Vlaams Belang spreekt van “een kanker in Europa die moet weggesneden worden, niet in het minst in eigen land”.

“Er is geen twijfel over: dit is een strijd op leven en dood“, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “En deze jihadisten willen niet enkel onze burgers doden, maar onze gehele beschaving. De keuze van de christelijke basiliek in Nice als scène van de aanslag kan dan ook geen toeval geweest zijn. We moeten deze golf van terreur vastberaden beantwoorden en bekampen, want ook bij ons zijn er velen die een gevolg willen geven aan jihadisten zoals deze in Nice of de moordenaar van Paty.”

Vlaams Belang stelt drietrapsraket voor na nieuwe aanslag Nice: Uitroken van jihadisten, meer gewapend blauw op straat en strengere straffen

Het Vlaams Belang stelt daarom een drietrapsraket aan maatregelen voor. “Eerst en vooral moeten we de bestaande islamistische netwerken droogleggen en ontmantelen”, vervolgt Depoortere. “Dat kan onder meer door het Franse voorbeeld op het verbod op islamistische organisaties te volgen en hierbij Franse inlichtingen op te vragen. Ten tweede willen we meer gewapend blauw op straat. Op deze manier vergroten we de responscapaciteit op een significante manier. Bij eventuele aanslagen kunnen slachtoffers zo beperkt worden.”

“Ten derde moeten we ook beter reactief optreden”, besluit Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “De straffen rond terrorisme zijn veel te laks in dit land. We willen dan ook dat de terreurstraffen verdubbeld worden. Concreet betekent dit dat het leiden van een terreurgroep moet worden bestraft met levenslang. Een middenkaderpositie mag niet minder opleveren dan een celstraf van 15 tot 20 jaar en lidmaatschap 10 tot 15 jaar.”

Dillen zal deze namiddag de regering hierover op de rooster leggen, en tevens nagaan wat de plannen van OCAD nu zijn, hoe de inmiddels vrijgelaten ‘Syriëstrijders’ worden opgevolgd en wat de stand van zaken is rond de aanwezigheid van militairen op straat en in de stations.