Persberichten
woensdag, 24 apr 2024

Vlaams Belang stemt voor versoepeling landbouwbeleid

De boerenprotesten van de afgelopen maanden hebben hun effect reeds bewezen. Vandaag stemde het Europees Parlement over de dringend nodige versoepelingen in het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Een goede zet volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is iets waar wij al jaren voor hebben gepleit. Onder grote druk van de Europese boeren en nakende verkiezingen hebben ze ons uiteindelijk gelijk moeten geven.”

Het voorstel dat vandaag gestemd werd kent een aantal versoepelingen die voor meer flexibiliteit en minder administratieve lasten moeten zorgen. Ook worden kleine boeren vrijgesteld van milieucontroles en sancties. De linkse partijen probeerden de versoepelingen op het laatste moment nog te blokkeren, maar tevergeefs. Volgens Vandendriessche komen deze versoepelingen niet als een verrassing. “Met de verkiezingen in aantocht wordt er ineens wél geluisterd. Wij pleiten al jaren, sinds de invoering van de Green Deal in 2020, dat dit restrictieve ‘groene’ beleid compleet onwerkbaar is in de realiteit. Partijen zoals de christendemocraten van de EVP zijn nochtans jarenlang meegegaan in dit Green Deal beleid. Nu de electorale afstraffing dreigt keren ze ineens hun kar, enkele maanden voor de verkiezingen.”

“Nu de electorale afstraffing dreigt keren ze ineens hun kar, enkele maanden voor de verkiezingen”

Toch denkt Vandendriessche niet dat de traditionele partijen hiermee hun in de steek gelaten kiezers kunnen terugwinnen. “Het is te weinig en te laat”, bemerkt Vandendriessche. “Jarenlang zijn ze de belangen van hun kiezers vergeten. Ze dachten waarschijnlijk dat er electoraal meer te halen door op de groene golf mee te surfen, ze komen nu van een kale reis thuis. Wij zijn de enige partij die vanaf de bekendmaking van de Green Deal een duidelijke en consequente positie heeft ingenomen tegen dogmatische groene wetgeving. Onze fractie heeft in deze termijn duizenden amendementen ingediend ter bescherming van onze landbouwsector. Nu is het aan de kiezer om te bepalen welke kant we zullen opgaan in de komende vijf jaar.”