Persberichten
donderdag, 16 apr 2020

Vlaams Belang steunt Engie Electrabel in vraag om uitstel kernuitstap

Het Vlaams Belang steunt de oproep van Engie Electrabel voor het langer openhouden van een aantal kerncentrales. De top van het energiebedrijf heeft daarover een brief gestuurd naar premier Sophie Wilmès (MR). Het wordt hoog tijd dat het parlement kleur bekent, al zijn we verheugd dat een aantal geesten aan het rijpen zijn, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel, die een wetsvoorstel hierover indiende.

Bij een sluiting van de kerncentrales zal onze importafhankelijkheid toenemen tot maar liefst een derde van onze energie-noden. Er dreigen dus capaciteitsproblemen, want andere duurzame vormen van energieproductie zijn op korte termijn onhaalbaar om een CO2-neutrale productie van elektriciteit mogelijk te maken.

“Elke dag waarbij uitstel kernuitstap niet behandeld wordt, is een dag verloren”

Van meet af aan heeft het Vlaams Belang de meest realistische visie ontwikkeld om de capaciteit te blijven garanderen, energie betaalbaar te houden en te kiezen voor een mix met kernenergie omdat dit geheel CO2-neutraal is, zegt Van Lommel. “Ik dring er bij minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) dan ook op aan om de onderhandelingsgesprekken voor een levensduurverlenging van de kerncentrales zeer spoedig op te starten.”

Die visie van het Vlaams Belang wordt tevens ondersteund door een aantal experts ter zake. De partij diende hierover dan ook - als enige fractie - een wetsvoorstel in en vraagt daarnaast ook een actualiteitsdebat in het federaal parlement over dit onderwerp.