Nieuws
woensdag, 29 jul 2020

Vlaams Belang steunt oproep voor noodplan evenementensector

De evenementensector heeft alle hoop opgegeven om dit najaar nog in actie te kunnen komen na de nieuwste verstrenging van de coronamaatregelen. Hierbij besloot de veiligheidsraad om het aantal toegelaten bezoekers op evenementen te halveren.  Enkele grote spelers in de sector, waaronder Studio 100, bereiden een dossier voor om extra steun te vragen aan de overheid. “Meer dan terecht”, reageert het Vlaams Belang. Zonder structurele ondersteuning dreigt een sociaal bloedbad.

De nationale coronaregels dreigen voor een bloedbad te zorgen in de evenementensector. De Antwerpse provinciale crisiscel ging maandagavond zelfs nog een stap verder. Die verbiedt alle evenementen in stad Antwerpen en in de gemeenten in de Antwerpse rand. Vlaams Belang-Kamerleden Hans Verreyt - tevens ook gemeenteraadslid in Tomorrowlandgemeente Boom - en Ellen Samyn steunen dan ook de evenementensector in zijn verzuchtingen.

"Nood aan een structurele ondersteuning"

De voorbije maanden was er een verbod op massamanifestaties omwille van de coronamaatregelenWe dachten dan in de eerste plaats aan die 400 festivals, maar daarnaast zijn er jaarlijks nog 40.000 andere, kleinere evenementen in dit land”, klinkt het bij het duo. Het Vlaams Belang vraagt dat de federale overheid daarom een duidelijk perspectief geeft aan de sector, goed voor zowat 80.000 werknemers plus zelfstandigen. “De steun die de overheid aan de sector reeds heeft toegekend was goed om de eerste maanden te overbruggen. Maar wanneer evenementen voor de rest van het jaar quasi verboden blijven, is er nood aan een structurele ondersteuning. Zo niet dreigt er een sociaal bloedbad in de sector.”

In de Kamercommissie Economie zal volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) alvast een voorstel van resolutie indienen, om te komen tot een betere bescherming tegen faillissementen, een uitbreiding van de bankgarantie voor de sector, het inschakelen van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) voor de grote evenementenbedrijven, en het verlengen van de coronawerkloosheidsregels voor de evenementensector.