Nieuws
woensdag, 13 dec 2023

Vlaams Belang teleurgesteld in Vlaamse prioriteiten voor Belgisch EU-voorzitterschap

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de prioriteiten voor Vlaanderen die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) naar voor wil schuiven tijdens het nakende Belgische EU-voorzitterschap. “De ambities van Jambon gaan niet ver genoeg en staan bol van de eurofilie”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “De Europese Unie wordt in snel tempo een superstaat die ons regels opdringt die in eigen land geen enkel democratisch draagvlak hebben. Jambon moet dit voorzitterschap aangrijpen om op tafel te slaan en opnieuw respect te eisen voor onze nationale soevereiniteit.”

Nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) al de federale prioriteiten voor het Belgische EU-voorzitterschap tijdens de eerste helft van 2024 had voorgesteld, heeft Vlaams minister-president Jan Jambon op een persmoment in Mechelen de Vlaamse richtsnoeren bekend gemaakt. De ambitie van Vlaanderen laat zich volgens Jambon vertalen in het letterwoord ‘STER’. Dat staat voor ‘Slimme concurrentiekracht’,  ‘Twin transitie’, ‘Eenieder telt’ en ‘Reiken naar partners’. Zo pleit de minister-president voor een strengere aanpak van staatssteun en wil hij Vlaanderen meer in de kijker plaatsen door ook een top van regioleiders van economisch sterke regio’s samen te roepen. Daarnaast kondigde Jambon samen met Bart Somers en Kristof Calvo een groots en gratis volksfeest aan in Mechelen om de EU in de kijker te zetten.

“Opnieuw respect eisen voor onze nationale soevereiniteit”

“Het is opvallend hoe er voor EU-propaganda en -feestjes altijd wel genoeg belastinggeld is te vinden”, zegt Deckmyn. “De ambities van Jambon gaan wat ons betreft niet ver genoeg en staan bol van de eurofilie. We stellen immers vast dat de Europese Unie in snel tempo een superstaat wordt die ons regels opdringt die in eigen land geen enkel democratisch draagvlak hebben. Ik verwijs maar naar het stikstofdebat waarin onze landbouw de nek wordt omgewrongen. En ik verwijs naar de onrealistische uitstootreducties die onze economie wegjaagt.”

Het Vlaams Belang vindt dat Jambon een kans laat liggen met het Belgische EU-voorzitterschap. “In plaats van een duur feestje te organiseren in een krampachtige poging de EU populair te maken, zou hij dit moment beter aangrijpen om op tafel te slaan en te zeggen: tot hier en niet verder”, besluit Deckmyn. “Men moet opnieuw respect eisen voor onze nationale soevereiniteit. En als Jambon het niet doet, zullen wij samen met onze vrienden van de ID-fractie daar na de verkiezingen 9 juni wel zélf voor zorgen.”