Persberichten
dinsdag, 27 jun 2023

Vlaams Belang tevreden dat natuurherstelwet geen meerderheid heeft in Europees Parlement

Het Vlaams Belang is tevreden dat er vandaag in de commissie milieubeheer (ENVI) van het Europees Parlement geen meerderheid werd gevonden voor de omstreden natuurherstelwet. De natuurherstelwet zou Vlaanderen nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis”, zegt fractieleider voor het Vlaams Belang Gerolf Annemans. In de vorige ENVI-zitting stemde men ook al over de beruchte wet, maar toen kwam men door allerhande vertragingsmanouvres in tijdnood en kon de stemming niet afgerond worden. Annemans noemt het verwerpen van de Natuurherstelwet door de commissie een terugkeer naar het gezond verstand.

Het voorstel sneuvelde al eerder in de parlementaire commissies Landbouw en Visserij. Vandaag was het opnieuw de beurt aan de commissie Milieubeheer. Met 44 stemmen voor en 44 tegen slaagde de natuurherstelwet er niet in een meerderheid te bemachtigen. “Een positief signaal”, volgens Annemans. “Het voorstel is nu voor de derde keer afgewezen in een commissie van het Europees parlement. De commissie milieubeheer zal dus tijdens de volgende plenaire vergadering een verwerping van de natuurherstelwet voorleggen. Hierover zullen dan alle Europarlementsleden moeten stemmen. Wij zullen er met onze fractie alleszins alles aan doen om deze wet definitief af te voeren.”

“Wij zullen er met onze fractie alleszins alles aan doen om deze wet definitief af te voeren”

Het Vlaams Belang koppelt de natuurherstelwet aan de steeds extremere klimaatijver van Eurocommissaris Frans Timmermans. Timmermans is Europees commissaris voor de European Green Deal en het gezicht van de groene wetgevingsmachine in Brussel. “Eu-commissarissen zijn eerst en vooral ambtenaren, geen beleidsmakers”, aldus Annemans. “Zij horen dus geen beleid te maken, maar hebben een ondersteunende functie als beheerders. Maar tegenwoordig gedragen ze zich steeds meer als verkozen ministers. Timmermans is daar een erg goed voorbeeld van. Maanden geleden was hij al actief bezig het Europees parlement te beïnvloeden om zijn radicale natuurherstelwet erdoor te krijgen via persoonlijke meetings met Europese parlementsleden. Verschillende parlementsleden die zetelen in ENVI, noemde het gedrag van de Eurocommissaris toen "ongekend" en "onprofessioneel". Dat zijn wet nu opnieuw is afgekeurd is een sterk signaal dat het anders moet.”

“Dat het wetsvoorstel het vandaag niet heeft gehaald in de commissie is echter nog geen zekerheid dat we af zijn van het vreselijke voorstel”, besluit Annemans. “Over de verwerping van de wet wordt nog gestemd op de aankomende plenaire van juli in Straatsburg. Linkse partijen zullen er alles aan doen alsnog een meerderheid voor de wet te bemachtigen. Het Vlaams Belang is de enige Vlaamse partij die sinds het begin oppositie voert tegen de natuurherstelwet en dit zullen we blijven doen.”