Persberichten
donderdag, 02 jul 2020

Vlaams Belang “veroordeelt alle vormen terreur, maar eist juiste prioriteiten”

Het Vlaams Belang heeft met enige verbazing de communicatie van de VSSE (Veiligheid van de Staat) gevolgd, beter bekend als ‘de Staatsveiligheid’. Woensdag lekte deze instantie het laatste rapport rond terreurdreiging met een bijzondere aandacht voor terrorisme uit extreemrechtse hoek alvorens langs de officiële kanalen zoals het parlement te passeren. “Extreemrechtse terreur moeten even hard aangepakt worden als andere soorten terreur. Alle data tonen echter aan dat dit om een klein randfenomeen gaat en jihadisme grootste prioriteit blijft. Welke agenda wil de Staatsveiligheid bereiken met deze manier van handelen?”

Gisteren communiceerde de Staatsveiligheid haar nieuwste jaarrapport, niet via de officiële kanalen, maar via een ‘scoop’ voor bepaalde media als de VRT en De Standaard. In het rapport wordt bijzondere aandacht besteed aan terrorisme van extreemrechtse signatuur, maar wordt opmerkelijk genoeg met geen woord gerept over bijvoorbeeld terrorisme van extreemlinkse signatuur, volgens Europol nochtans groeiend. Ook wordt er niet echt gesproken over relatieve ordegroottes.

Afgelopen vijf jaar werden 3.057 arrestaties uitgevoerd in kader van jihadisme-terreur: “Dit blijft de grotere en meer acute dreiging”

“Laat ons duidelijk zijn: wij veroordelen alle vormen van terreur”, reageert Tom Van Grieken, partijvoorzitter van het Vlaams Belang. “Maar de manier van communicatie door Staatsveiligheid en deze selectieve aandacht, zelfs het compleet negeren van extreemlinks terrorisme, doen schade aan het neutraal imago van deze inlichtingendienst. Dit ruikt naar activistische agendasetting. Wat wou men hiermee bereiken?”

Volgens het Vlaams Belang wijzen de cijfers er op dat extreemrechtse terreur op vlak van prioriteiten verbleekt in vergelijking met “de veel grotere en acute dreiging van het jihadisme”. Volgens Europol zijn in de afgelopen vijf jaren 3.057 arrestaties uitgevoerd met betrekking tot jihadistische motieven. Dat is véél meer dan andere motieven zoals deze uitgaande van links-separatistische groeperingen als de PKK of ETA-splintergroepen (360), extreemlinks (279) of tenslotte extreemrechts (108). Dat maakt van extreemrechts ineens de kleinste categorie.

De partij laat ten slotte ook weten om “onverminderd verder te werken aan initiatieven om de werking van justitie, politie en defensie te verbeteren en slagkrachtiger te maken, met efficiëntieverbeteringen waar het kan en extra middelen als het moet.” Eerder dit voorjaar diende de partij nog een resolutie in om de strafmaten voor terrorisme te vergroten nadat duidelijk werd dat 60 veroordeelde terroristen zouden vrijkomen.