Nieuws
zaterdag, 09 sep 2023

Vlaams Belang veroordeelt Russisch-Cubaans mensensmokkelnetwerk voor oorlog in Oekraïne

Het Vlaams Belang veroordeelt ten stelligste het Russisch-Cubaanse mensensmokkelnetwerk om Cubanen te ronselen voor de oorlog in Oekraïne. De Cubaanse autoriteiten zouden deze smokkelaars op het spoor zijn, maar nu zijn er indicaties dat zij zélf dat netwerk mee hebben opgezet. De Russische en Cubaanse regimes profiteren op die manier van zeer kwetsbare mensen in de derde wereld om ze als kanonnenvlees in te zetten”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Het Vlaams Belang roept alle partijen op om de smokkelpraktijken te veroordelen. “Ik vrees alleen dat we PVDA-PTB niet zullen horen, aangezien zij de rode loper uitrollen voor vertegenwoordigers van het Cubaanse regime op hun aankomend partijfestival ManiFiesta.”

De Cubaanse autoriteiten melden dat ze Russische mensensmokkelaars op het spoor zijn die in Cuba mensen ronselen voor de Oekraïense oorlog. Er is waarschijnlijk sprake van betrokkenheid van het regime in Havana. De Cubanen zijn kwetsbaar voor deze praktijken vermits het land in diepe economische crisis verkeert. Rusland belooft hen namelijk grote sommen geld en Russisch staatsburgerschap als ze participeren. “Als klap op de vuurpijl blijkt dat ze sommigen wijsmaken dat ze als bouwvakker aan de slag kunnen, terwijl men ze naar Oekraïne vervoert”, zegt Samyn. “Er is ook sprake van het inhouden van paspoorten en mishandeling.”

“De Vivaldi-regering is nog altijd véél te lief voor extreemlinkse dictaturen zoals Cuba”

Het Vlaams Belang hekelt ook de hypocrisie van de communistische PVDA-PTB. Deze partij onderhoudt immers nauwe banden met Cuba en nodigde zelfs Cubaanse vertegenwoordigers uit op hun partijfestival ManiFiesta. “De moraalridders van de PVDA zijn altijd de eersten om met mensenrechten te zwaaien als het gaat om rechtse regimes of om onze partij", klinkt het nog bij Samyn. “Maar nu zal het bij de kameraden oorverdovend stil blijven, zoals ze ook geen enkele kritiek op de Chinese mensenrechtenschendingen over hun lippen krijgen. En dat is schrijnend hypocriet.”

Tot slot roept het Vlaams Belang alle partijen, dus ook PVDA, op om de mensenrechtenschendingen van Cuba en Rusland te veroordelen en hier ook daden aan te koppelen. “De Vivaldi-regering is nog altijd véél te lief voor extreemlinkse dictaturen zoals Cuba”, besluit Samyn. “Ik heb alvast minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) over de kwestie ondervraagd en ik hoop dat zij tot concrete actie overgaat: het stopzetten van al onze samenwerkingen met Cuba en het ontbieden van de Cubaanse ambassadeur. De geschiedenis van Vivaldi leert ons echter dat we op dit vlak weinig moeten verwachten…”