Nieuws
donderdag, 24 feb 2022

Vlaams Belang veroordeelt Russische inval in Oekraïne

Rusland is gisterennacht in Oekraïens gebied binnengevallen. Dit gebeurde kort na de Russische erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk, in de Donbasregio. “Poetin is een regelrechte militaire invasie gestart tegen een soeverein land en dat veroordelen wij ten strengste”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Maar zijn agressie wordt helaas gefaciliteerd door ons zwak NAVO- en EU-leiderschap.”

Nu Rusland een frontaal offensief op Oekraïne heeft geopend, is het Vlaams Belang glashelder in zijn veroordeling. “Dit is een onaanvaardbare schending van het internationaal recht”, aldus Van Grieken.

Na de inval in Oekraïne: “Slimme en gerichte sancties tegen Russisch regime”

Het Vlaams Belang waarschuwt echter voor ondoordachte maatregelen, waardoor de eigen economie onnodig zal lijden. “We moeten de belangen van onze eigen mensen blijven vooropstellen”, aldus nog Van Grieken. “Dus wij bepleiten slimme en gerichte sancties tegen individuen die betrokken zijn bij deze Russische militaire acties.”

De Russische agressie is volgens de partij ook een gevolg van ons decennialange achteroverleunen inzake defensie. “Europa en België in het bijzonder hebben onze veiligheid veel te lang als vanzelfsprekend beschouwd”, stelt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Het wordt hoog tijd om meer te investeren en zelfstandiger te worden op militair vlak. We hebben ook dringend Europese energie-onafhankelijkheid nodig.”

Daarnaast blijft de partij pleiten voor dialoog en de-escalatie waar mogelijk. “Europa mag niet opnieuw een slagveld worden”, besluit voorzitter Van Grieken. “Het liefst van al hadden we dit voorkomen - nu moeten we alles op alles zetten om erger te voorkomen.”