Persberichten
woensdag, 13 sep 2023

Vlaams Belang verwerpt State of the Union von der Leyen

Het Vlaams Belang onthaalt de zogenaamde ‘State of the European Union’ van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen uiterst kritisch. “Het is de jaarlijkse goednieuwsshow van een Europese Unie die zich steeds meer probeert te gedragen als een grootmacht”, zegt Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “Voor het overgrote merendeel van de Europeanen blijft wat in dit parlement gebeurt een ver-van-hun-bed-show, maar we mogen de groeiende impact van de EU op onze levens niet onderschatten.”

Vandaag hield de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar laatste State of the Union voor de verkiezingen van 2024. De toespraak die de Commissievoorzitter aan de start van het nieuwe politieke jaar houdt, wordt al enige tijd een State of the (European) Union genoemd naar analogie met de Verenigde Staten. “Het is een jaarlijkse oefening in grootspraak geworden”, zegt Annemans. “Een goednieuwsshow waar geen ruimte is voor kritiek op de echte staat waarin de Europese Unie verkeert. Die is nochtans een pak minder goed dan de Commissie ons wil doen geloven.”

Von der Leyen pleitte openlijk voor een herhaling van migratiedeals met landen zoals Tunesië. “De migratiedeal met Tunesië kost ons vooral veel geld en heeft in de praktijk niks opgeleverd”, zegt Annemans. “Integendeel. De illegale migratie vanuit Tunesië is alleen maar toegenomen. En net zoals met de al eerder gesloten migratiedeal met Turkije hebben we nu een derde land een manier gegeven om ons te chanteren. Het wordt tijd dat we eindelijk de controle over de Europese buitengrenzen heroveren en zelf bepalen wie Europa binnenkomt.” 

“De volgende State of the Union na de verkiezingen zal er hopelijk al heel anders uitzien”

Ook pleitte de Commissievoorzitter nogmaals voor een uitbreiding van de Europese Unie. Iets waar eerder ook al de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel voor pleitte. “We moeten stoppen met onze partners een rad voor de ogen te draaien”, reageert Annemans. “De landen die von der Leyen wil opnemen zijn helemaal niet klaar voor lidmaatschap. Het zou ons bovendien handenvol geld kosten. Het getuigt enkel van een ronduit imperiale agenda. We tonen trouwens net aan een onbetrouwbare partner te zijn door zulke loze beloftes te doen.”

Nu de Europese verkiezingen naderen verwacht Annemans dat de Commissie er alles aan zal doen om “paradepaardjes” zoals de Green Deal er alsnog door te drukken. “Men mag verwachten dat de Commissie en de opvolger van Timmermans nog fel zullen doorzetten op de Green Deal”, aldus Annemans. “Nu er nog een linkse meerderheid is tenminste. We mogen ons niet vergissen: de Commissievoorzitter is een spreekbuis van allerlei linkse tot uiterst linkse ideologieën. En dat voelen de industrie, onze landbouw én de burgers. De volgende State of the Union na de verkiezingen zal er hopelijk al heel anders uitzien zonder von der Leyen die niet hoeft terug te keren op het toneel.”