Persberichten
donderdag, 09 nov 2023

Vlaams Belang verzet zich tegen nieuwe Europese Digitale Identiteit: “QR-maatschappij”

Gisteren kwamen de Europese lidstaten en het Parlement tot een overeenkomst rond de Europese digitale identiteit. Die digitale identiteit zou een reeks digitale portefeuilles omvatten waarin gebruikers hun documenten moeten opladen, van geboortecertificaten tot rijbewijzen. “Dit pasje zal burgers afhankelijk maken van een digitaal groen licht om nog een vrije burger te mogen en kunnen zijn”, zegt fractieleider voor het Vlaams Belang in het Europees Parlement Gerolf Annemans.

De Europese digitale identiteit ligt sinds het voorstel van de Europese Commissie in 2021 onder vuur door privacy-experts. Zij vrezen een permanent logboek van transacties, bewegingen en handelingen van alle burgers. “Dit leidt tot een totalitaire controle van burgers”, zegt ook Annemans. “Een uitbreiding van het beruchte Covid Safe Ticket naar alle data van burgers. De Europese Unie wil een allesomvattende en altijddurende QR-maatschappij.”

“Niemand gelooft dat dit vrijwillig blijft”

De digiID zou in de eerste plaats vrijwillig zijn, maar volgens projecties zal tegen 2030 maar liefst 80 procent gebruik maken van deze digitale identiteit om toegang te hebben tot openbare diensten zoals het openen van een bankrekening, een belastingaangifte of het bewaren van een medisch voorschrift. Ook Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) verzet zich fel tegen dit voorstel. “Niemand gelooft dat dit vrijwillig blijft”, zegt hij. “Burgers zullen de toegang ontzegd worden tot essentiële diensten als ze weigeren mee te gaan in dit totalitair verhaal. Vrijheid wordt niet langer een recht, maar een beloning toegekend door het Big Brother-apparaat van de Europese Unie.” 

Het voorlopig akkoord rond de Europese digitale identiteit wordt nu nog ter stemming voorgelegd in het Europees Parlement. “Wij roepen alle collega’s die vrijheid enigszins genegen zijn op om tegen deze digiID te stemmen”, besluit Vandendriessche. “We mogen niet afglijden naar een soort Chinees sociaal kredietsysteem.”