Persberichten
donderdag, 10 mrt 2022

Vlaams Belang verzet zich tegen verplichte installatie warmtepomp

De Vlaamse regering wil vanaf 2023 de installatie van een warmtepomp bij nieuwbouwwoningen verplichten. Vanaf 2026 zou er helemaal geen gasaansluiting meer geïnstalleerd mogen worden bij nieuwbouw. Het Vlaams Belang spreekt van georganiseerde verarming en wijst op het feit dat de stroomfactuur in dit land nog steeds artificieel hoog gehouden wordt door allerlei taksen en heffingen. “Een warmtepomp kan in dit land letterlijk niet terugverdiend worden”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang).

Woensdag werd in de commissie Energie van het Vlaams Parlement een decreet van de Vlaamse regering behandeld waarmee men op korte termijn wil verbieden om een gasaansluiting te plaatsen bij nieuwbouwwoningen. Wie vanaf 1 januari 2023 begint aan de bouw van een woning zal al verplicht gebruik moeten maken van een warmtepomp en vanaf 1 januari 2026 zal er helemaal geen gasaansluiting meer aanwezig mogen zijn. Het voorstel houdt bovendien ook in dat gezinnen vanaf juni heel wat meer zullen betalen voor een nieuwe aansluiting op het gasnet. Momenteel wordt de kostprijs die de gasnetbeheerder daarvoor mag vragen namelijk geplafonneerd op 250 euro. Dat zal niet langer het geval zijn. De aansluitingskost zal daarom met zo’n duizend euro stijgen.

“Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering gasaansluitingen wil verbieden en tegelijkertijd gezinnen verplicht om een veel duurder alternatief te gebruiken”

“Dit is een asociale maatregel die heel wat gezinnen en alleenstaanden aanzienlijk zal verarmen”, reageert Van Rooy. “De installatiekosten van een warmtepomp zijn niet alleen minstens dubbel zo hoog als die van een aardgasketel, ze vallen in dit land bovendien ook zo goed als niet terug te verdienen.” Een warmtepomp maakt immers gebruik van elektriciteit om te verwarmen. Het kan in principe een zeer efficiënt verwarmingssysteem zijn, maar enkel op voorwaarde dat elektriciteit relatief goedkoop is.

“Dat laatste is in ons land absoluut niet het geval”, zegt Van Rooy, “want de Vlaamse en federale regering hebben ervoor gezorgd dat de elektriciteitsfactuur een verdoken belastingbrief is.” In Nederland, waar elektriciteit goedkoper is, ligt het verkoopcijfer van warmtepompen dan ook dubbel zo hoog als in Vlaanderen. “Het is onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering gasaansluitingen wil verbieden en tegelijkertijd de Vlamingen verplicht om een veel duurder alternatief te gebruiken.”

Van Rooy wijst ten slotte ook nog op de hypocrisie van het verbod: “De paars-groene regering bouwt nieuwe gascentrales om elektriciteit op te wekken, wat de elektriciteit waarop een warmtepomp werkt vervuilender en duurder maakt. De Vlaming moet van het gas af, maar dat geldt blijkbaar niet voor de regering. Dat is bijzonder hypocriet, dwaas en onrechtvaardig.”