Nieuws
donderdag, 21 sep 2023

Vlaams Belang voert actie tegen mogelijke asielopvang in Ieper

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang voert actie tegen mogelijke asielopvang in Ieper

Het Vlaams Belang voert actie tegen de geplande opvang van bijna 400 asielzoekers in een geïmproviseerd containerdorp op het militair domein in Ieper. “Er is helemaal géén draagvlak voor dit asielcentrum, en dat is er nergens meer in Vlaanderen”, stelt Kamerlid Wouter Vermeersch vast. “Wij pleiten voor strengere asielprocedures en het versneld uitwijzen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Burgemeester Emily Talpe (Open Vld) verzette zich aanvankelijk tegen de nieuwe asielopvang, maar stelde haar toon al snel bij. Nu zegt ze er niets te kunnen aan doen en is ze naar eigen zeggen ‘verontwaardigd’. “Talpe blaast warm en koud tegelijk”, aldus Vermeersch. “Burgemeesters moeten niet ‘verontwaardigd’ zijn, maar actie ondernemen. Wij roepen haar op om op te komen voor de Ieperse bevolking, de beslissing aan te vechten en te blokkeren bij haar coalitiepartners in Brussel.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) is voortdurend op zoek naar nieuwe asielplaatsen in gans Vlaanderen. “En West-Vlaanderen is daarvoor blijkbaar een uitverkoren plek”, stelt Vermeersch. Het asielcentrum van Koksijde kent tot 300 plaatsen, Sijsele heeft een capaciteit van 500 plaatsen, Jabbeke 150 plaatsen en Langemark-Poelkapelle een 300 plaatsen. Maar ook in Brugge, Wingene en Menen heeft Fedasil opvangcentra. “We kunnen ondertussen, bij wijze van spreken, een extra dorp starten met al die asielzoekers in onze provincie. En of dat allemaal nog niet volstaat, wil de federale regering hier dus nog bijna 400 plaatsen bij creëren, door containers te plaatsen.”

“We moeten de migratie stoppen bij de bron”

“Met opvangplaatsen in Alveringem, Langemark-Poelkapelle en vorig jaar tijdelijk ook Ieper, doet de Westhoek al meer dan zijn deel”, vervolgt Vermeersch. “De inwoners van Koksijde, Sijsele, Jabbeke, Poelkapelle, Alveringem maar zeker ook Ieper en vele andere West-Vlaamse plaatsen kunnen misschien niet rekenen op de steun van de cd&v en Open Vld, maar ze kunnen wel rekenen op onze steun van het Vlaams Belang.”

Eerder deze week voerde het Vlaams Belang ook actie in Kasterlee en Dilbeek. “Terwijl de Vivaldi-regering met de Moor op kop er alles aan doet om heel de wereld met open armen te ontvangen, blijft Vlaams Belang het democratisch verzet organiseren”, besluit Vermeersch. “Hoewel de Vlamingen, de West-Vlamingen, peiling na peiling een duidelijk signaal sturen, blijft deze regering meer asielplaatsen doorduwen. Wij plaatsen daartegenover een duidelijk alternatief: we moeten de migratie stoppen bij de bron, de procedures verstrengen en wie hier niet hoort te zijn, uitgeprocedeerd of illegaal is, moet onmiddellijk teruggestuurd worden naar eigen land. Alleen zo kunnen we de leefbaarheid en de welvaart in ons land beschermen.”