Persberichten
dinsdag, 24 nov 2020

Vlaams Belang voert protestactie aan kerncentrale Doel tegen kernuitstap

Het Vlaams Belang heeft dinsdag actie gevoerd aan de kerncentrale in Doel. Dit uit protest tegen de automatische kernuitstap die er dreigt aan te komen nu exploitant Engie Electrabel de handdoek in de ring gooit. Het bedrijf zal alle investeringen heroriënteren naar een kernuitstap in plaats van naar levensduurverlenging van de huidige centrales. “Het paars-groene wanbeleid boekt zijn eerste grote resultaten: hogere energiefacturen, black-outs en milieuonvriendelijkere energie luren om de hoek. 10.000 mensen mogen straks nieuw werk zoeken.”

Het Vlaams Belang heeft dinsdagochtend rond 07u00 actie gevoerd aan de kerncentrale van Doel. Gewapend met spandoeken en inhoudelijke protestflyers liet de partij weten aan alle aanwezige werknemers dat “paars-groen de stekker uit hun job trekt”. Bij de aanwezigen waren onder meer Kamerfractieleider Barbara Pas en de Kamerleden Reccino Van Lommel, Hans Verreyt, Ellen Samyn, Dries Van Langenhove en Steven Creyelman.

Barbara Pas: “Voor 10.000 mensen wordt deze kernstop een jobstop”

“Het afgelopen getalm en de onduidelijkheid onder Michel I en Wilmes I-II en het huidig paars-groen dogmatisme van De Croo I heeft ervoor gezorgd dat Engie eieren voor zijn geld kiest en nu al de kernstop voorbereidt”, zo vertelt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Allicht was dit een opzettelijke strategie bij de tegenstanders; de kikker van de kernenergie koken in langzaam opwarmend water. Maar hier gaan we allemaal voor moeten opdraaien.”

“De kernstop betekent namelijk niet alleen torenhoge facturen voor iedereen, black-outs en energie-afhankelijkheid van het buitenland, maar ook nog eens 10.000 jobs op de helling”, verklaart Barbara Pas. “En waar moeten deze mensen heen met al hun jobervaring en expertise rond kernenergie? Voor al deze mensen betekent deze kernstop een jobstop.”

Vlaanderen moet daarom zo snel mogelijk het energiebeleid volledig in handen nemen en zelf investeren in kernenergie, zegt het Vlaams Belang. “In afwachting hiervan eisen we d at de huidige federale regering haar verantwoordelijkheid neemt en een verlenging van de uitbating van de kerncentrales alsnog met Engie onderhandelt. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, kom nu eindelijk eens uw beloftes na!”