Nieuws
vrijdag, 02 jun 2023

Vlaams Belang vraagt assertiever beleid tegen Chinese spionage in hoger onderwijs

De universiteit van Luik zet vanaf december de samenwerking met het Chinese Confucius Instituut stop. “Onze hogescholen en universiteiten hebben veel te lang hun kennis blindelings met China gedeeld”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Het is goed dat die naïviteit eindelijk verdwijnt. Het Vlaams Belang pleit al langer voor een assertievere houding jegens het Chinese regime.

Sinds 2006 was het Chinese Confucius Instituut actief op de campus van de universiteit van Luik. De ULiège kondigt echter aan dat het de samenwerking vanaf december stopzet. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) beslisten in 2019 al om hetzelfde te doen. Zij namen toen die beslissing nadat de directeur van het Chinese instituut voor acht jaar verbannen werd uit de Schengenzone op verdenking van spionage. 

Het Confucius Instituut heeft officieel als doel om de Chinese taal en cultuur bij te brengen aan studenten, maar wordt al langer van spionage verdacht. In maart 2022 vroeg het Europees Parlement dat België zijn maatregelen tegen spionage zou herzien. Men vroeg daarbij specifiek om een einde te maken aan de banden van universiteiten met het instituut.

“Onze hogescholen en universiteiten hebben veel te lang hun kennis blindelings met China gedeeld”

“Onze hogescholen en universiteiten hebben veel te lang hun kennis blindelings met China gedeeld”, zegt Slagmulder. “Vorig jaar bleek nog dat Vlaamse universiteiten de voorbije jaren meegewerkt hebben aan meer dan zesduizend studies van Chinese universiteiten die werken voor het Chinese Volksbevrijdingsleger of voor de Chinese inlichtingendienst. Het is goed dat die naïviteit eindelijk verdwijnt.”

Het Vlaams Belang is al langer bezorgd om Chinese spionage op de hogescholen. “De hogeschool van West-Vlaanderen (HoWest) onderhoudt wel nog een samenwerking met het Confucius Instituut”, aldus Slagmulder. “Ik zal de Vlaamse regering dan ook bevragen wat zij hier van vindt. Voor ons is het duidelijk dat Vlaamse kennis niet zomaar uit handen mag gegeven worden aan autoritaire regimes.”