Nieuws
donderdag, 23 dec 2021

Vlaams Belang wil betere registratie van agressie tegen cipiers

Geweld tegen cipiers komt veelvuldig voor, maar de regering houdt geen cijfers bij van deze misdrijven en geweld. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) aan justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Met de regelmaat van een klok kan men in de pers verhalen lezen over agressie tegen het penitentiair personeel. Uit de verklaringen van onze cipiers blijkt dat ze "wekelijks worden geconfronteerd met lichamelijke agressie en zo goed als dagelijks met verbale agressie". En verder: "Door de agressie tegen het personeel zitten momenteel meer mensen thuis door werkongevallen dan door ziekte".

Cipiers de dupe

Kamerlid Dillen vroeg daarom bij justitieminister Van Quickenborne een overzicht op van de gevallen van agressie en het daaruit volgende ziekteverlof in onze gevangenissen. Het antwoord van de minister was eerder ontluisterend: we weten het niet, we houden die gegevens niet bij. ‘Meten is weten’ geldt alvast niet voor het ‘Team Justitie’ van Van Quickenborne.

“Het is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat zulke belangrijke gegevens niet eens worden geregistreerd”, stelt Dillen in een reactie. “Hoe kan men het probleem van de agressie in de gevangenissen oplossen als men het niet eens in kaart wil brengen?” Het Vlaams Belang dringt er bij de minister dan ook op aan om vanaf nu deze gegevens nauwgezet bij te houden, teneinde een doeltreffend actieplan tegen agressie in de gevangenissen te kunnen uitrollen en de daders te kunnen straffen.