Persberichten
donderdag, 23 mrt 2023

Vlaams Belang wil bodycams voor buschauffeurs tegen agressie

Chauffeurs van de Lijn hebben deze ochtend het werk neergelegd na een zwaar geval van agressie tegen een buschauffeur gisterenavond. “Alle sympathie voor de actie van de buschauffeurs”, zeggen Vlaams Belang-parlementsleden Chris Janssens en Wim Verheyden. “De enige manier om deze agressie aan te pakken is een krachtig lik-op-stukbeleid.” Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om alle buschauffeurs uit te rusten met bodycams.

In Limburg hebben chauffeurs van vervoersmaatschappij de Lijn deze ochtend het werk neergelegd. Deze spontane staking brak uit na een zwaar geval van agressie gisterenavond tegen een buschauffeur in Genk. Die vond plaats nadat de man een van de passagiers had aangesproken omdat die op de bus aan het vapen was. De vaper pikte deze opmerking niet en gaf samen met een kompaan meerdere rake klappen aan de chauffeur, die vervolgens met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Volgens de chauffeurs van De Lijn is dit voorval geen alleenstaand feit en de druppel die leidde tot een spontane stakingsactie. Zij willen hiermee de toename van zowel het fysieke als het verbale geweld op het openbaar vervoer aanklagen en eisen betere bescherming voor de chauffeurs. 

“Alle sympathie voor de actie van de buschauffeurs”, zegt Janssens. “Het is jammer dat de Limburgse reizigers hier het slachtoffer van zijn. Helaas is het de enige manier om aan minister Peeters de ernst van het agressieprobleem op het openbaar vervoer duidelijk te maken.” 

“Aanpak minister Peeters schiet tekort”

Het Vlaams Belang vindt dat de aanpak van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) tekort schiet. “Haar hoffelijkheidscampagne zet geen zoden aan de dijk en miskent het probleem”, aldus Verheyden. “De enige manier om deze agressie aan te pakken is een krachtig lik-op-stukbeleid. Haar gewauwel en gepamper werkt immers niet.”

Als concrete maatregel pleit het Vlaams Belang ervoor om alle buschauffeurs met bodycams uit te rusten. “Het is een goede zaak dat men al de controleurs hiermee heeft uitgerust”, herinnert Verheyden eraan. “Dit moet uitgebreid worden naar alle buschauffeurs. Dit heeft niet alleen een afschrikkingseffect, maar vergemakkelijkt in geval van agressie ook de opsporing van de dader achteraf.”