Nieuws
maandag, 18 jan 2021

Vlaams Belang wil ereloonsupplementen stevig beperken

Het Vlaams Belang wil de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen sterk beperken en op termijn zelfs afschaffen. “Deze supplementen swingen de laatste jaren echt de pan uit”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Vooral in Wallonië en Brussel. We spreken dan over verhogingen tot 300 procent.”

Patiënten die bij een ziekenhuisopname een éénpersoonskamer verkiezen, dienen een extra ereloonsupplement te betalen. In vroegere tijden beperkten chirurgen en anesthesisten zich hierbij tot het dubbele van de vraagprijs (100 procent). In 2021 is het landelijke gemiddelde echter al opgelopen tot 183 procent. “Die ereloonsupplementen moeten op termijn verdwijnen”, aldus Sneppe. “Ik stelde hierover vragen aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).”

“Er bestaat geen aanvaardbare verklaring waarom ereloonsupplementen in Brussel tot drie keer hoger kunnen liggen dan in Vlaanderen”

Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ) maakte een analyse van de maximale ereloonsupplementen voor de éénpersoonskamers in de ziekenhuizen anno 2021, en constateerde enorme verschillen tussen de verschillende gewesten. In Vlaanderen bedraagt het 148 procent, in Wallonië 213 procent en in Brussel zomaar eventjes 270 procent. “In Wallonië blijven slechts twee van de 28 ziekenhuizen onder de 200 procent. Drie ziekenhuizen vragen zelfs tot 300 procent”, aldus nog Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Maar Brussel spant al jaren de kroon. In acht van de elf hoofdstedelijke ziekenhuizen is 300 procent de norm geworden. Dat is viermaal het afgesproken Riziv-tarief.”

Voor het Vlaams Belang mogen de ereloonsupplementen uiteindelijk worden afgeschaft. “Maar omdat een deel van de ereloonfinanciering ook naar de ziekenhuizen gaat, zouden deze instellingen op die manier nog meer in de rode cijfers komen”, besluit Sneppe. “Voorstellen van de PVDA om het systeem nu al volledig af te schaffen, zijn dan ook niet realistisch. De ziekenhuisfinanciering moet eerst hervormd en vervolgens kunnen we voor de afschaffing gaan.”

Tot die tijd wil het Vlaams Belang de ereloonsupplementen beperkt zien tot 150%. De partij werkt momenteel aan een wetsvoorstel in die zin.