Nieuws
dinsdag, 01 jun 2021

Vlaams Belang wil hardere straffen voor zedenfeiten, ook voor minderjarige daders

Het Vlaams Belang is geschokt door de brutale zedenfeiten in Gent die geleid hebben tot de recente zelfmoord van een veertienjarig meisje. Vijf verdachten - jongemannen, onder wie twee volwassenen - zijn opgepakt, maar het Vlaams Belang vreest nu reeds dat ze met behulp van fopstraffen snel zullen worden vrijgelaten. “En dat is geen voorbarige vrees - we hebben genoeg voorbeelden uit het recente verleden van jonge criminelen die gewoon vrijuit gaan”, zo zeggen Vlaams Belang-Kamerleden Katleen Bury en Marijke Dillen. Begin dit jaar werd zo duidelijk dat de man die een 13-jarig meisje verkrachtte en evenzeer zijn daad filmde, zelfs geen gevangenisstraf kreeg. “Wij eisen daarom hogere minimumstraffen voor zedenfeiten en het moet eenvoudiger worden om minderjarige daders van 16 en 17 jaar oud voor de reguliere rechtbank te dagen”.

Het Vlaams Belang verneemt met groot verdriet de verslaggeving rond het veertienjarig slachtoffer dat op de Westerbegraafplaats te Gent werd verkracht. De vijf daders maakten beelden van de zedenfeiten waarna deze verspreid werden. Na het zien van deze beelden ontnam het meisje zich van haar leven. De drie minderjarige daders zijn reeds geplaatst door de jeugdrechter. De meerderjarigen werden door de onderzoeksrechter aangehouden. De partij klopt evenwel opnieuw op tafel om strengere straffen in te voeren voor zedenfeiten en waarschuwt voor “lakse fopstraffen”.

Strengere straffen voor minderjarige plegers zedenfeiten? “Wie oud genoeg is om te verkrachten, is oud genoeg om voor de echte rechter te komen”

En strengere straffen zijn dringend nodig, meent de partij, want volgens Child Focus is online seksuele uitbuiting sinds het begin van de coronacrisis met 65 procent toegenomen. “En strenge straffen zijn de primaire en beste vorm van preventie”, aldus Marijke Dillen. “Helaas hebben we dit niet. De minimumstraffen voor zedenfeiten moeten omhoog getrokken worden, want er wordt ook nagenoeg automatisch overgegaan tot het toepassen van verzachtende omstandigheden.” Ter vergelijking: voor een verkrachting van een meerderjarige is vijf jaar gevangenis de maximumstraf. Voor bijvoorbeeld een eenvoudige diefstal is de bestraffing net even hoog. Paars-groen wil de maximumstraffen nu verhogen, maar het Vlaams Belang zegt dat het net de minimumstraffen zijn die moeten verhoogd worden, omdat er steevast voor de minimumstraf wordt gegaan door de strafrechters.

Verder vindt de partij dat minderjarige daders van 16 en 17 jaar sneller en eenvoudiger voor de normale rechtbank moeten komen in plaats van voor een jeugdrechter. “Wie oud genoeg is om te verkrachten, is oud genoeg om voor een echte rechter te staan die echte straffen kan geven”, besluit tevens Katleen Bury. Dillen en Bury laten weten dat er navenante wetsvoorstellen zullen volgen in de Kamer en betuigen ten slotte hun diepe medeleven aan de familie van het slachtoffer.