Persberichten
donderdag, 08 dec 2022

Vlaams Belang wil kinderbijslag relschoppers afnemen

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang wil kinderbijslag relschoppers afnemen

De traditionele partijen en de N-VA hebben in het Vlaams Parlement het voorstel afgeschoten om de kinderbijslag van relschoppende jongeren af te pakken. Het Vlaams Belang deed het voorstel gisteren in het Vlaams Parlement. “Volgens ons is het kindergeld te veel een blanco cheque waar geen enkele inspanning van de ouders tegenover staat”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Een mogelijke afname van de kinderbijslag die ouders dreigt te treffen in hun portemonnee kan hen ertoe aanzetten om hun kinderen eindelijk tot de orde te roepen.”

In het Vlaams Parlement vond er gisteren een verhit debat plaats over het afnemen van de kinderbijslag van relschoppende jongeren. Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) deed de suggestie vorige week na vragen in het federaal parlement over de rellen na wedstrijden van Marokko op het WK voetbal. Op verschillende plaatsen in Antwerpen en Brussel trokken Marokkaanse jongeren de straat op, richtten vernielingen aan en vielen politieagenten aan. “Het voorstel van Van Quickenborne was zonder twijfel een wanhopige poging om de aandacht van zijn eigen falend justitiebeleid af te leiden”, zegt De Reuse. “Maar het is wel een voorstel dat mijn partij ook eerder deed.” 

Voor het Vlaams Belang moeten ertegenover rechten immers ook plichten staan. “De kinderbijslag - die nu deel uitmaakt van het Vlaamse Groeipakket - is nu een blanco cheque waar geen enkele inspanning van de ouders tegenover staat”, aldus De Reuse. “Een mogelijke afname van de kinderbijslag in geval van gebrek aan ouderlijk toezicht kan ouders ertoe aanzetten om hun kinderen beter tot de orde te roepen. Van hen verwachten dat ze hun kinderen geen criminele feiten laten plegen, is toch een absoluut minimum.”

“De kinderbijslag is nu teveel een blanco cheque: tegenover rechten moeten ook plichten staan”

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) schoot het voorstel onmiddellijk af, net als de andere partijen in het Vlaams Parlement. “De minister noemde het voorstel juridisch niet haalbaar, maar in het Verenigd Koninkrijk is het al zo dat jongeren die in voorarrest zitten geen kinderbijslag meer krijgen”, reageerde De Reuse. “Als dit in het buitenland kan, waarom dan niet in Vlaanderen? Bovendien: als de suggestie uitgerekend wordt gedaan door de minister van Justitie, kan men toch wel verwachten dat dit voorstel juridisch wél steek houdt?”

Na het antwoord van Crevits volgde er een verhit debat waarbij onder meer Imade Annouri (Groen) leugenachtig insinueerde dat het Vlaams Belang “sociale rechten wil afpakken wegens de kleur van de daders”. “Dat groenlinks liever de racismekaart trekt en allochtone relschoppers weer meteen in een slachtofferrol duwt, verbaast ons geenszins”, reageert De Reuse laconiek. “Dat traditionele partijen hier ook liever van wegkijken evenmin. Maar dat de N-VA tegen de inperking van de kinderbijslag voor relschoppers is en dus verder een blanco cheque wil toekennen aan ouders die hun voeten vegen aan hun plichten, is toch wel opmerkelijk.”