Nieuws
donderdag, 25 mei 2023

Vlaams Belang wil maatregelen tegen vervuilende treinen in Antwerpen Centraal

De dieseltreinen die in het station van Antwerpen-Centraal stoppen, mogen tijdens hun stop niet worden stilgelegd. “Op weekdagen stoot de NMBS hiermee dagelijks bijna drie uur lang ongeremd CO₂ uit in een gesloten station”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) die federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) hierover ondervroeg. “Dat uitgerekend een ecologist als Gilkinet, die de burgers verplicht richting dure emissievrije wagens wil dwingen, zich hier niet aan stoort en lak heeft aan de schadelijke effecten voor de gezondheid, is tegelijk onbegrijpelijk en onverantwoord.” Het Vlaams Belang wil dan ook maatregelen om de gezondheid van reizigers te beschermen

Tijdens weekdagen komen er dagelijks negen dieseltreinen in het Centraal Station aan, die na een stilstand van achttien minuten opnieuw vertrekken. Voor weekenddagen gaat het over achttien dieseltreinen per dag. Opvallend daarbij is dat die dieseltreinen tijdens hun stilstand niet mogen worden uitgeschakeld. Troosters werd over de kwestie getipt door een ongerust personeelslid van de NMBS en bevroeg de minister nadien mondeling over de vervuilende uitstoot en het schadelijke gezondheidseffect voor zowel de treinreizigers als het personeel.

“Op weekdagen stoot de NMBS dus dagelijks gedurende 2 uur en 42 minuten ongeremd CO₂ uit met draaiende dieselmotoren in een gesloten station”, zegt Troosters. “Op weekenddagen loopt dit op richting 6u per dag. Gilkinet bleef in zijn antwoord erg vaag en stelde geen enkele concrete maatregel voor. Hij had het over de samenstelling van het rollend materieel van de NMBS en maakte een ongepaste en niet ter zake doende vergelijking met auto’s op de Antwerpse ring.”

Gilkinet neemt geen enkele concrete maatregel

“Ik had gehoopt een geruststellende boodschap voor de aanwezigen in het station van Antwerpen-Centraal te kunnen overbrengen, maar dit bleef helaas uit”, aldus Troosters. “Dat uitgerekend een ecologist als Gilkinet, die de burgers verplicht richting dure emissievrije wagens wil dwingen, zich niet stoort aan de dagelijkse massale CO₂-uitstoot in een gesloten station en lak heeft aan de schadelijke effecten die dit voor de gezondheid van de aanwezigen daar heeft, is tegelijk onbegrijpelijk en onverantwoord.”

Het Vlaams Belang zal er bij zowel Gilkinet als bij de NMBS op blijven aandringen om de nodige maatregelen te nemen opdat ieders gezondheid in het station van Antwerpen Centraal kan gegarandeerd worden.