Persberichten
vrijdag, 14 feb 2020

Vlaams Belang wil meer jeugdgevangenis-plaatsen

De straffeloosheid wordt niet alleen federaal, maar ook Vlaams georganiseerd. Zwaar criminele jongeren worden gewoon op straat gezet wegens gebrek aan plaats in gesloten jeugdinstellingen, zo blijkt. Het Vlaams Belang wil dat eindelijk prioriteit gemaakt wordt van echte jeugdgevangenissen met fors meer capaciteit om de toegenomen en zwaardere jeugdmisdaad het hoofd te kunnen bieden.

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de noodkreet van de Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde in het Laatste Nieuws vandaag die stelt dat door het plaatstekort in de gesloten jeugdinstellingen de strengste straf tegen doorwinterde jeugdcriminelen – gesloten opvang – een ‘lege doos’ is. Dat hardleerse jonge criminelen na zware feiten gewoon opnieuw op straat belanden, werkt de straffeloosheid in de hand en geeft jeugddelinquenten het funeste signaal dat misdaad loont. Momenteel zijn er in de gesloten centra zo’n 320 plaatsen. Te weinig dus.

Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert die het dossier van het plaatstekort in de jeugdinstellingen van nabij opvolgt en hier overigens volgende week dinsdag een vraag over heeft geagendeerd in de commissie Welzijn reageert: “Nochtans vereisen de huidige omstandigheden net het tegendeel: een performant en kordaat jeugdstrafrecht en voldoende capaciteit in jeugdgevangenissen waarin jonge criminelen niet alleen moeten boeten voor hun straf, maar ook met harde hand opnieuw waarden, respect en tucht worden bijgebracht.”

"Dit zwak jeugdgevangenis-beleid laat ook de politie in de steek"

De cijfers tonen immers aan dat de falende aanpak van ook de Vlaamse regering vandaag harde misdaad oplevert. Uit een parlementaire vraag van Barbara Pas blijkt immers dat de jeugdcriminaliteit – vooral ten gevolge van de massa-immigratie – fors in de lift zit. In 2015 registreerde de politie 15.020 minderjarige verdachten. Drie jaar later was dat al toegenomen tot 17.163. Het aantal jeugdcriminelen met buitenlandse nationaliteit steeg in dezelfde periode spectaculair met 164%! Ook de burgemeester van Antwerpen bevestigde recent nog dat het aandeel minderjarigen onder de daders van agressieve diefstallen in zijn stad exponentieel is gegroeid en dat de daders bovendien steeds driester worden.

Adeline Blancquaert is snoeihard voor het beleid: “Dit beleid van straffeloosheid laat niet alleen de brave Vlaming in de steek die het slachtoffer is van dit geboefte, maar ook de politie die vaak zware inspanningen heeft gedaan om die jeugdcriminelen te klissen. Blijkbaar kan het beleid zonder democratisch draagvlak op korte termijn duizenden extra opvangplaatsen creëren voor asielzoekers maar niet met groot democratisch draagvlak enkele honderden bijkomende hoogst noodzakelijke plaatsen om jeugdcriminelen op te sluiten. Ik zal volgende week in de commissie dan ook – met de misdaadcijfers in de hand – garanties vragen dat de capaciteit van de gesloten opvang met prioriteit wordt uitgebreid.”