Persberichten
woensdag, 05 apr 2023

Vlaams Belang wil ontradingscampagne tegen drugs in Antwerpen

Antwerpen voert de Europese lijst met meeste cocaïnegebruik per inwoner aan. Het Vlaams Belang vindt dat het stadsbestuur in Antwerpen onvoldoende hiertegen onderneemt en stelt voor om een label “Zeg nee tegen Drugs! Geen drugs in mijn café” in de Antwerpse horeca in te voeren. “Samen met de gebruikers moet iedereen in Antwerpen gesensibiliseerd worden dat drugsgebruik aangepakt en gestraft moet worden”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Druggebruikers moeten zich realiseren dat ze de drugsoorlog financieren en dus medeplichtig zijn aan de woedende drugsterreur! Zonder drugsgebruik(ers) immers geen aanslagen!”

Onlangs raakte bekend dat de hoeveelheid gevonden benzoylecgonine (metaboliet van cocaïne) in afvalwater nergens in Europa hoger ligt dan in Antwerpen. Met 2.381,4 milligram benzoylecgonine per 1.000 inwoners per dag staat onze stad eenzaam aan de top wat cocaïnegebruik betreft. Amsterdam dat op plaats 3 staat, kent aan rato van 1.142,4 milligram minder dan de helft gesnoven cocaïne per inwoner. Deze hallucinante cijfers moeten ingeperkt en gestopt worden.

Het Vlaams Belang wil in Antwerpen een grote ontradingscampagne ten aanzien van drugs. Zowel in het onderwijs, bij jeugd- en sportverenigingen als bovenal bij horeca en in het uitgangsleven. De partij stelt voor om een label “Zeg nee tegen Drugs! Geen drugs in mijn café” in de Antwerpse horeca in te voeren. Internationaal zijn er tal van drugsgevoelige steden die hiervan gebruik maken.

“Drugs nemen, mag nooit sociaal aanvaard worden!” 

“De uitbaters van horeca- en uitgangsgelegenheden kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen drugs”, zegt Dewinter. “Samen met de gebruikers moet iedereen in Antwerpen gesensibiliseerd worden dat drugsgebruik aangepakt en gestraft moet worden. De normalisering van drugs zorgt voor steeds meer problemen. Drugs nemen, mag nooit sociaal aanvaard worden!” 

Volgens het Vlaams Belang is de verantwoordelijkheid van burgemeester Bart De Wever en zijn stadsbestuur gigantisch. “Zij ondernemen helemaal niks om het drugsgebruik te ontraden”, aldus Dewinter. “Het Antwerpse stadsbestuur is geïmmobiliseerd wegens de tegenstelling tussen Vooruit die drugs gedeeltelijk wil legaliseren en de N-VA die het omgekeerde wil. Het gevolg is dat er concreet niets gebeurt met het gevolg dat Antwerpen de cocaïnehoofdstad van Europa is geworden.” 

Dit najaar hield het Vlaams Belang reeds een campagne ter responsabilisering van drugsgebruikers. “Druggebruikers moeten zich realiseren dat ze de drugsoorlog financieren en dus medeplichtig zijn aan de woedende drugsterreur”, besluit Dewinter. “Zonder drugsgebruik(ers) immers geen aanslagen!”