Nieuws
zaterdag, 20 aug 2022

Met socialisten zal De Wever de ‘war on drugs’ niet winnen

Vrijdagnacht vond er een zoveelste drugsgerelateerde schietpartij plaats in Antwerpen. Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) verklaart ondertussen in een interview dat de war on drugs niet werkt en hij medelijden heeft met burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Terwijl er een drugsoorlog woedt, pleit Meeuws voor een legalisering van softdrugs en eventueel zelfs van harddrugs”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Het is alvast duidelijk dat De Wever in een coalitie met de socialisten de war on drugs niet zal winnen.”

In de Lange Beeldekensstraat, in de buurt van het Stuivenbergziekenhuis, vond er vrijdagnacht een schietpartij plaats waarbij minstens acht kogels werden afgevuurd. Er vielen geen gewonden, maar de daders lieten wel een boodschap “Ded dief” [sic] achter op de garagepoort. Burgemeester Bart De Wever kondigde bijna tien jaar geleden de ‘war on drugs’ aan, maar Antwerpen wordt tegenwoordig bijna dagelijks geteisterd door drugsgerelateerde schietpartijen. Volgens Antwerps schepen Tom Meeuws weet iedereen dat de ‘war on drugs’ niet werkt en heeft het gebrek aan steun van het federale niveau voor een deel te maken met De Wever zelf die met bijna iedereen overhoop ligt. Meeuws pleit niet alleen voor een legalisering van soft drugs, maar vindt dat er ook gepraat moet worden over het legaliseren van hard drugs.

“Het interview van Meeuws is gewoon een frontale aanval op De Wever en diens antidrugsbeleid”, zegt Dewinter. “Dat hij medelijden heeft met zijn eigen burgemeester toont nog maar eens aan dat socialisten de strijd tegen drugshandel niet serieus nemen. Het is alvast duidelijk dat De Wever met hen in een coalitie de ‘war on drugs’ zeker niet zal winnen.”

“Operatie Hades is nodig in de strijd tegen drugs”

Dat Meeuws, in navolging van collega-schepen Jinnih Beels (eveneens Vooruit), pleit voor een legalisering van drugs kan allerminst op goedkeuring rekenen. “Gaan pleiten om softdrugs en zelfs harddrugs te gaan legaliseren terwijl er een drugsoorlog woedt, is ronduit crimineel”, aldus Dewinter. “Dat drugs tegenwoordig horen bij uitgaan, is geen argument voor een legalisering, maar zou net een reden moeten zijn om ook het druggebruik zelf harder op te sporen.”

Het Vlaams Belang neemt de strijd tegen drugs wel ernstig en pleitte eerder deze week voor ‘Operatie Hades’. “Dit houdt onder andere een tijdelijke inzet van het leger in, een samenscholingsverbod in druggevoelige straten, een detentiecentrum voor illegalen, zerotolerantie tegenover drughandel; en naar Nederlands model een uitbreiding van de bevoegdheden van de burgemeester wat betreft inbeslagname van goederen en sluiten van handelspanden”, besluit Dewinter. “Momenteel zijn het de drugscriminelen die het voor het zeggen hebben in Antwerpen. Het wordt tijd dat de angst van kamp verandert en Antwerpen terug van ons wordt.”