Persberichten
dinsdag, 07 nov 2023

Vlaams Belang wil snellere vernietiging in beslag genomen drugs met cementmethode

Het Vlaams Belang wil dat in beslag genomen drugs sneller vernietigd worden. “De straatwaarde van de cocaïnevangst van afgelopen weekend alleen bedraagt al een half miljard euro”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “De gewelddadige overval met gijzeling in de Waaslandhaven toont aan dat grote hoeveelheden in beslag genomen cocaïne veel te aanlokkelijk zijn voor drugscriminelen. Door die, volgens een internationaal erkende methode, met cement te vermengen, kan de vernietigingsprocedure naar slechts één dag herleid worden.” 

Afgelopen weekend vond er een gewelddadige overval plaats op een douanedepot in de Waaslandhaven. Minstens drie personen bedreigden twee havenarbeiders die er aan het werk waren met een mes en bonden hen vast. De daders hadden het gemunt op een container met in beslag genomen cocaïne. Eerder op de dag werd nog een grote drugsvangst gedaan waarbij de douane 7,5 ton cocaïne kon onderscheppen. Twee weken geleden kon de Antwerpse politie net op tijd tussenkomen toen een gewapend commando op weg was naar een douaneloods waar toen 30 ton in beslag genomen cocaïne was opgestapeld. De drugs lagen in verbrandingsovens, in afwachting van vernietiging. 

“In beslag genomen drugs zijn veel te aanlokkelijk voor drugscriminelen”

“De straatwaarde van de cocaïnevangst van afgelopen weekend alleen bedraagt al een half miljard euro”, zegt Depoortere. “De gewelddadige overval met gijzeling in de Waaslandhaven toont aan dat grote hoeveelheden in beslag genomen cocaïne veel te aanlokkelijk zijn voor drugscriminelen. In Nederland wordt die de dag van in beslagname al vernietigd na weging en staalname, maar bij ons kan dit maanden aanslepen.”

Het Vlaams Belang pleit ervoor om in beslag genomen drugs veel sneller te vernietigen. “In Equador steunt de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) nieuwe methodes om in beslag genomen cocaïne snel en kosten-efficiënt te vernietigen”, aldus Depoortere. “Door de cocaïne te vermengen met cement, zand en water wordt die niet meer bruikbaar en kunnen er dankzij een chemische reactie ook geen drugs in de grond wegvloeien. Met deze procedure kan de vernietigingstijd naar slechts één dag herleid worden.”