Nieuws
donderdag, 30 mei 2024

Vlaams Belang wil strengere controle op gokactiviteiten voor jongeren

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang wil strengere controle op gokactiviteiten voor jongeren

Uit een VTM-programma bleek gisteren dat kinderen in dit land zonder noemenswaardige problemen op gokautomaten kunnen spelen of krasloten kunnen kopen. “Zaken die onder de 18 jaar nochtans uitdrukkelijk verboden zijn”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen. “Dit is een zorgwekkende situatie omdat we allemaal weten waartoe gokverslavingen kunnen leiden, en een situatie waarbij de Nationale Loterij en dus ook de federale regering niet vrijuit gaan.”

In het programma in kwestie, 'Ze zeggen dat', werden kinderen van amper 14 en 15 jaar langsheen krantenwinkels gestuurd, om er ter plaatse geld te vergokken. In 12 van de 16 bezochte winkels konden ze effectief gokken op wedstrijden. En in 20 van de 30 winkels was het aankopen van krasloten geen probleem. Eén kind kon voor 210 euro zelfs aan zeventig Win For Lifes tegelijk geraken. “Echt verrassend kan het feit dat kinderen een gokje kwamen wagen helaas niet geweest zijn”, aldus Dillen, die verwijst naar verschillende onderzoeken hierover, onder meer van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs. “Vorig jaar speelde één op de drie leerlingen in het secundair ooit al met krasloten en 18 procent met de lotto. 6 procent pokerde voor geld en 13 procent zette geld in op sportweddenschappen.”

“Wanneer het geld opbrengt is aanzetten tot gokken voor de federale regering geen probleem”

Het Kamerlid benadrukt dat gokjes wagen absoluut geen onschuldige bezigheid is: “De aanvankelijk kleine inzetbedragen, bijvoorbeeld voor een kraslotje in de krantenwinkel of voor een online Woohoo-spelletje van de Nationale Loterij, betekenen voor sommige tieners het begin van een heuse verslaving. Met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk belanden ze in privékantoren, waar ze pas echt in de problemen komen.”

Voor het Vlaams Belang spreekt het voor zich dat er meer en beter gecontroleerd moet worden op gokactiviteiten van jongeren die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt. Maar de partij wijst in deze kwestie ook met een beschuldigende vinger naar de Nationale Loterij en naar de federale regering. “Het in juli vorig jaar ingegane verbod op gokreclames bevat zoveel uitzonderingen dat het jongeren nog steeds aanzet tot gokken”, besluit Dillen. “Vivaldi verbood toen privéfirma’s gokreclame te maken, maar stond dat wel toe voor de Nationale Loterij. Niet alleen is zoiets concurrentievervalsing, op die manier creëert ze ook nieuwe verslavingen. Maar wanneer dat geld in het laatje brengt, is het aanzetten van jongeren tot gokken voor de federale regering duidelijk geen enkel probleem.”