Persberichten
dinsdag, 09 apr 2024

Vlaams Belang wil volledige klaarheid over vrijlating gezochte terrorist

Foto: iStock. Vlaams Belang wil volledige klaarheid over vrijlating gezochte terrorist

Het Vlaams Belang wil van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) snel volledige duidelijkheid krijgen omtrent de arrestatie van een gezochte terrorist, gisteren op de luchthaven in Rome. “Als het klopt dat de man vorig jaar in België werd aangehouden en vervolgens opnieuw vrijgelaten, heeft de burger het recht te weten hoe dit is kunnen gebeuren”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het gevaar voor islamterrorisme is immers nog steeds zeer actueel.”

De vermoedelijke IS-terrorist die op de luchthaven van Fiumicino bij Rome werd opgepakt, is de 32-jarige Ilkhomi Sayrakhmonzoda uit Tadzjikistan. In 2014 trok hij naar Syrië om er als actief lid van terreurorganisatie IS te gaan vechten. De man, die ‘de huurling’ genoemd werd, reisde vervolgens ook door Rusland, Turkije, Afghanistan, Pakistan, Irak, Egypte, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en China. Volgens de Italiaanse krant ‘Il Mattino’ zou hij vorig jaar opgepakt zijn in België, maar na amper een dag weer op vrije voeten zijn gesteld.

“Het gevaar voor islamterreur is nog steeds bijzonder actueel”

“Ik wil van de minister duidelijkheid krijgen over de precieze omstandigheden waarin dat is gebeurd”, aldus Depoortere. “Momenteel bestaat nog veel onzekerheid over die arrestatie in België. Maar mocht die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, dan wil ik onder meer weten voor welke feiten tegen deze man een internationaal aanhoudingsbevel liep, en hoe het kon gebeuren dat hij al na zo een korte tijd opnieuw werd vrijgelaten.”

Het Kamerlid benadrukt dat het gevaar voor islamterreur bijzonder actueel is en verwijst daarbij onder meer naar Abdesalem Lassoued, die in oktober in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot. “Heel recent legde een onderzoeksrapport van het comité P nog tal van verbeterpunten en disfuncties bloot, zowel op het vlak van consultatie van databanken als op het vlak van informatieuitwisseling”, besluit Depoortere. “Niemand is perfect, maar we moeten wel leren van het verleden. Ik verwacht van de minister dan ook snel duidelijkheid over deze zaak.”