Nieuws
donderdag, 12 okt 2023

Vlaamse kopers en huurders slachtoffer van hervorming btw-tarief voor sloop en heropbouw

Foto: iStock. Vlaamse kopers en huurders slachtoffer van hervorming btw-tarief voor sloop en heropbouw

In tegenstelling tot eerdere berichten dat het verlaagde btw-tarief van 6 procent bij het slopen en heropbouwen van een nieuwe woning op dezelfde locatie niet zou verlengd worden, werd het toch behouden en permanent gemaakt in de federale begroting. Maar als je het volledige plaatje van deze Vivaldi-maatregel bekijkt, is dat allerminst reden tot juichen”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Door het uitsluiten van private investeerders en bouwpromotoren, zullen Vlaamse gezinnen de rekening betalen.

 Sinds 2021 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6 procent bij het slopen en heropbouwen van een nieuwe woning op dezelfde locatie. Het bestond aanvankelijk enkel in 32 centrumsteden en werd tijdelijk uitgebreid voor het hele land tot 31 december 2023. De vraag om dit permanent te maken of minstens te verlengen klonk steeds luider vanuit verschillende hoeken en ook de uit de hoek van het Vlaams Belang. “De strenge voorwaarden die nu gekoppeld zijn aan het permanent maken van het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw, doen heel wat twijfels rijzen over deze beslissing”, aldus Blancquaert. Enkel particulieren kunnen nog van dit tarief genieten, met als bijkomende voorwaarden dat de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 vierkante meter bedraagt en dat de woning minstens 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper blijft. Bouwpromotoren en projectontwikkelaars kunnen er geen aanspraak meer op maken, voor hen wordt het btw-tarief van 21 procent terug van kracht.

“Dit permanent verlaagd btw-tarief geeft een wrange nasmaak”

Voor het Vlaams Belang laat deze beslissing een wrange nasmaak achter. “Het zijn net de kopers bij bouwpromotoren en projectontwikkelaars die in het verleden hier gebruik van maakten”, gaat Blancquaert verder. “Zij zullen de rekening betalen van de extra 15 procent btw. In de huidige wooncrisis, waar iedereen smeekt voor meer betaalbare woningen en meer duurzame wonen, zet dit een serieuze rem op extra woningen die broodnodig zijn. De klimaatdoelstellingen van 2050 worden hierdoor eveneens gehypothekeerd.” Het Vlaams Parlementslid benadrukt dat deze maatregel ook nefast is voor de bouwsector, daar die zich al in zwaar vaarwater bevond door het dalend aantal aanvragen, hogere rentes, hogere loonkosten en stijgende bouwgrondprijzen.

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent valt tevens weg voor particulieren die een tweede woning willen bouwen om te verhuren. “Dit is zorgwekkend. Er is in Vlaanderen al een schaarste aan nieuwe, kwalitatieve, duurzame en betaalbare huurwoningen. Als toekomstige verhuurders nu 21 procent btw zullen moeten ophoesten om een nieuwe huurwoning neer te zetten, zullen ze afhaken en zal de schaarste hierdoor nog versterkt worden”, besluit Blancquaert. “Wij zullen als Vlaams Belang blijven ijveren voor meer betaalbare woningen voor onze Vlaamse gezinnen, in tegenstelling tot de linkse partijen die deze maatregelen mee goedgekeurd hebben in het Vivaldi-circus.”