Nieuws
donderdag, 01 feb 2024

Vlaamse regering blijft met bovengrondse Ventilus volharden in de boosheid

Vrijdag keurde de Vlaamse regering de plannen die het Ventilus-traject vastleggen opnieuw goed. Ondanks de meer dan 3.400 ingediende bezwaren gebeurden er amper aanpassingen en werd het breed gecontesteerde bovengrondse tracé ook opnieuw bevestigd. “Hou op met de politieke spelletjes. Luister naar de West-Vlaamse bevolking en begraaf die bovengrondse Ventilusplannen”, reageerde Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement

De Vlaamse regering heeft de plannen voor de Ventilus-hoogspanningslijn opnieuw goedgekeurd. Die moet elektriciteit van de toekomstige nieuwe windmolenparken op zee naar het binnenland brengen. In juli vorig jaar stelde de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig vast, waarna een openbaar onderzoek volgde, dat tot oktober liep en 3.424 reacties opleverde. 

Het GRUP is nu opnieuw goedgekeurd, met enkel beperkte technische wijzigingen. Ondanks het massale protest zal het merendeel van het 85 kilometer lange traject bovengronds blijven lopen, met slechts een tien kilometer ondergronds. Het Vlaams Belang heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in het Vlaams Parlement erover aan de tand gevoeld. 

“Begraaf Ventilus ondergronds”

“De Ventilusstorm was de afgelopen maanden even gaan liggen, maar die dreigt opnieuw de kop op te steken”, zegt Ryheul. “Er zijn dan ook 3.424 bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Dat zijn meer dan 3.400 West-Vlaamse mensen en bedrijven die niet akkoord gaan met de plannen van de Vlaamse regering. Het toont aan dat er een breed verzet blijft tegen de huidige plannen en dat de Vlaamse regering er niet in geslaagd is een draagvlak te creëren.”

Het Vlaams Belang blijft zich kanten tegen het bovengrondse Ventilus-traject. “Ik ben geschokt door de arrogante manier waarop minister Demir met de bezorgdheden van de West-Vlaamse mensen en bedrijven omgaat”, besluit Ryheul. “Hou toch op met de politieke spelletjes en het gigantisch gezondheidsexperiment waaraan de West-Vlaamse bevolking en bedrijven dreigen blootgesteld te worden. Luister naar de West-Vlaamse bevolking, naar de lokale mandatarissen, naar de bedrijven en begraaf die bovengrondse Ventilusplannen, niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk.”