Persberichten
maandag, 11 mrt 2024

Vlaamse regering draagt loodzware verantwoordelijkheid voor ontslagen bij Van Hool

Foto: wikimedia commons. Stratoswift. Vlaamse regering draagt loodzware verantwoordelijkheid voor ontslagen bij Van Hool

Het Vlaams Belang houdt de Vlaamse regering verantwoordelijk voor het verdwijnen van meer dan 1.000 jobs bij busbouwer Van Hool. “Dit is een strategische blunder van jewelste”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “De Vlaamse regering zegt geen jobs te willen financieren in Noord-Macedonië, maar doet door haar beleid exact het omgekeerde.”

Bij Van Hool verdwijnen meer dan 1.000 jobs omdat de productie verhuist naar Noord-Macedonië. Zo een 800 jobs zouden dit jaar al verdwijnen, de andere ontslagen zullen de komende drie jaar vallen. Maar als er alsnog geen financiering komt tegen het einde van deze maand, dreigt een faillissement. “Met Van Hool had Vlaanderen een schitterend familiebedrijf van eigen bodem in handen in een strategische sector”, zegt Verheyden. “Door in plaats van voor Van Hool te kiezen voor Chinese elektrische bussen toonde de Vlaamse regering aan hoe ze het belang van de sector volledig ontkent.” 

“Dat de Vlaamse regering beweert te willen analyseren of Van Hool een realistische toekomst heeft na de herstructurering is ronduit cynisch”

Het Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen de aankoop van elektrische bussen bij de Chinese firma BYD. De partij voerde eind januari nog een steunactie in Koningshooikt om de beslissing van de Vlaamse regering aan te klagen. “Onze partij pleit onder meer voor de invoering van extra selectiecriteria ‘lokale tewerkstelling’ en ‘duurzaamheid’ bij openbare aanbestedingen”, aldus Verheyden. “Het is van essentieel belang dat het gunningsbeleid van de Vlaamse regering omgegooid wordt. Strategische bedrijven zoals Van Hool moeten ondersteund en niet beconcurreerd worden door de Vlaamse regering.”

“De Vlaamse regering draagt een loodzware verantwoordelijkheid voor het verdwijnen van meer dan 1.000 jobs”, besluit Verheyden. “Niet alleen is ze mee verantwoordelijk voor de problemen waar de busbouwer in verkeert, maar ze weigerde ook om in te grijpen toen er om hulp werd gevraagd. Dat de Vlaamse regering dan achteraf beweert te willen analyseren of Van Hool een realistische toekomst heeft na de herstructurering is ronduit cynisch.”