Persberichten
zondag, 05 mrt 2023

Vlaamse regering mist eigen deadline over stikstofakkoord: “regering van doodlopende zaken”

De Vlaamse regering is er ook dit weekend niet in geslaagd om een akkoord te maken over het stikstofdossier. “Het onvermogen van deze Vlaamse regering heeft een toppunt bereikt, reageert Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft zo weinig daadkracht dat hij zelfs zijn eigen deadlines mist. Dit wordt waarschijnlijk geen regering van lopende zaken, maar helaas wel één van doodlopende zaken.”

Een jaar geleden sloot de Vlaamse regering het zogenaamde ‘stikstofakkoord’ af tussen de regeringspartijen, waarmee de uitstoot van stikstof teruggedrongen zou moeten worden. Na forse kritiek van de landbouworganisaties en het Vlaams Belang raakte de Vlaamse regering echter steeds meer verdeeld. “Voor ons wat het een jaar geleden al duidelijk dat dit akkoord onaanvaardbaar is”, zegt Janssens. “Dit gaat immers over het voortbestaan van de landbouw in Vlaanderen als een volwaardige sector. Het stikstofakkoord creëert een compleet gebrek aan rechtszekerheid en toekomstperspectief voor onze landbouwers.” 

“De echte slachtoffers zijn onze boeren”

Nadat de Vlaamse regering eerder deze week zonder akkoord moest opdraven in het Vlaams Parlement is het ook dit weekend niet gelukt om een vergelijk te vinden. “Het onvermogen van deze Vlaamse regering heeft een toppunt bereikt”, aldus Janssens. “Jambon zei woensdag dat hij nog tot eind deze week tijd had om een compromis te sluiten. Helaas heeft de Vlaams minister-president zo weinig daadkracht dat hij zelfs zijn eigen deadlines mist.”

Het Vlaams Belang had gehoopt op een akkoord dat de toekomst van de landbouw in Vlaanderen veiligstelt, maar vreest dat dit nu verder af dan ooit is. “Doordat het Vlaams Parlement een legislatuurparlement is, kunnen er geen vervroegde verkiezingen gehouden worden”, herinnert Janssens eraan. “Hierdoor kan de regering in feite niet vallen. Dit wordt waarschijnlijk geen regering van lopende zaken, maar helaas wel één van doodlopende zaken. Maar de echte slachtoffers zijn onze boeren. Deze regering is op, het is dringend tijd dat we de kaarten in de Vlaamse politiek opnieuw schudden.”