Nieuws
dinsdag, 13 feb 2024

Vlaamse regering moet garanties bieden aan boeren

Het Vlaams Belang wil dat de Vlaamse regering met concrete garanties komt om de landbouwers toekomstperspectief te bieden. Gisterenavond gingen de Vlaamse regering en vertegenwoordigers van de landbouwsector na urenlang onderhandelen uiteen zonder akkoord. Vandaag protesteren opnieuw honderden boeren. “Onze boeren pikken het niet langer en dat begrijpen we”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “De Vlaamse regering moet onmiddellijk werk maken van garanties dat hun voortbestaan verzekerd blijft.”

Vandaag protesteren weer honderden boeren aan de haven van Antwerpen. Het is de zoveelste dag van protest van de landbouwers. “Zij zijn niet alleen kwaad, ze zijn ook wanhopig”, zegt Sintobin. “Hun voortbestaan wordt bedreigd. De afgelopen jaren kregen ze de verantwoordelijkheid voor zo goed als elk milieuprobleem in de schoenen geschoven en werd hen het ondernemen zo moeilijk mogelijk gemaakt.” 

“De Vlaamse regering moet in de maanden die haar nog resten haar verantwoordelijkheid opnemen en de Vlaamse boeren toekomstperspectief bieden”

Het Vlaams Belang steunt de eis van de landbouwers om dringend werk te maken van onder meer een vermindering van de administratieve lasten en het beter beschermen van landbouwgrond in Vlaanderen. “Het is genoeg geweest”, vervolgt Sintobin. “De Vlaamse regering moet in de maanden die haar nog resten haar verantwoordelijkheid opnemen en de Vlaamse boeren toekomstperspectief bieden. De Vlaamse landbouw wordt in zijn voortbestaan bedreigd. We hebben moedige politici nodig die denken in het algemeen belang. Momenteel heerst de perceptie dat één specifieke landbouwer die op enkele kilometers van een beschermd natuurgebied werkzaam is, verantwoordelijk kan zijn voor de volledige vernietiging van dat natuurgebied. Maar dat klopt eenvoudigweg niet. Wie denkt dat het volledig afbreken van onze landbouwsector zal leiden tot een verbetering van de Vlaamse natuur, zal van een kale reis thuiskomen. De landbouwers zijn ons eerste verbindpunt met de natuur, laten we hen niet wegpesten.”

De partij eist bovendien nog steeds dat het stikstofdecreet van tafel wordt geveegd en er opnieuw aan de tekentafel wordt gezeten. “De regelgeving zit fundamenteel verkeerd”, besluit Sintobin. “Men gaat uit van de verkeerde aannames en maakt het de landbouwers zo ongelofelijk moeilijk om hun beroep uit te oefenen. Het wordt tijd dat we de landbouw opnieuw respecteren in Vlaanderen.”