Persberichten
woensdag, 14 feb 2024

Vlaamse regering reed op drie jaar tijd al 46 keer rond de aarde

Samen reden de ministers van de Vlaamse regering vorig jaar 513.213 kilometer met hun dienstwagens. Minister van Landbouw, Werk en Economie Jo Brouns (cd&v) legde de meeste kilometers af in 2023. Slechts drie van de negen ministers rijden met een volledig elektrische dienstwagen.  “Het blijft opvallend dat dezelfde Vlaamse regering die de burger wil dwingen om elektrisch te rijden, zelf niet eens volledig elektrisch rijdt”, zegt Vlaams Parlementslid en voorzitter van de Commissie Mobiliteit Bart Claes die de cijfers opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA).

De Vlaamse regering legde sinds 2020 met hun dienstwagens bijna twee miljoen (1.838.592) kilometer af. Dat is het equivalent van zo’n 46 keer rond de aarde rijden. De minister die vorig jaar het meest aantal kilometers aflegde was minister Brouns met 112.000 kilometer. Hij wordt op een verre tweede plaats gevolgd door minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) die 74.765 kilometer op de teller staan heeft. 

“De gewone Vlaming wordt gedwongen elektrisch te rijden, maar zelf wil het overgrote merendeel van de Vlaamse regering er niet in rondrijden”

Opvallend: nog steeds zijn er slechts drie ministers die met een volledig elektrische wagen rondrijden. Het gaat om minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) en minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). “Dat is dan de Vlaamse regering die een verbod op de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor heeft goedgekeurd in 2029”, zegt Claes kritisch. “De gewone Vlaming wordt gedwongen elektrisch te rijden, maar zelf wil het overgrote merendeel van de Vlaamse regering er niet in rondrijden.”