Persberichten
dinsdag, 31 jan 2023

Vlaamse regering rijdt 33 keer rond de aarde op 3 jaar tijd

De ministers van de Vlaamse regering hebben sinds 2020 met hun dienstwagens 1.325.379 kilometer afgelegd. Dat is het equivalent van 33 keer rond de aarde rijden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Opvallend is ook dat slechts twee ministers zelf met een elektrische wagen rondrijden. “En dat terwijl ze zelf de burger steeds meer dwingen om elektrisch te rijden”, reageert Claes.

De Vlaamse regering legde de afgelopen drie jaar heel wat kilometers af in haar dienstwagens. Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) spant de kroon met 308.840 kilometer op de teller. De Limburgse is daarmee verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totaal door de regering afgelegde kilometers. In 2022 legde ze maar liefst 121.127 kilometer af met de wagen. “Dat is dan de minister die de lage-emissiezones wil verstrengen”, aldus Claes.

“Het overgrote deel van de ministers is zelf blijkbaar niet bereid zich te laten rondrijden in een elektrische wagen”

Opvallend is ook dat slechts twee ministers volledig elektrisch rijden: Benjamin Dalle (cd&v) en Bart Somers (Open Vld). Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) rijdt niet met een volledig elektrische wagen. “De Vlaamse regering, met minister Peeters op kop, wil nochtans dat alle nieuwe auto’s vanaf 2029 elektrisch zijn”, zegt Claes. “Maar het overgrote deel van de ministers is zelf blijkbaar niet bereid zich te laten rondrijden in een elektrische wagen.”

Volgens het Vlaams Parlementslid is het op zich niet onlogisch dat de Vlaamse regering zich voornamelijk met de wagen verplaatst, maar hij wijst op een “hypocriete houding” van de ministers. “Deze regering pest automobilisten aan de lopende band, maar weigert om zelf het ‘goede voorbeeld’ te geven”, besluit Claes. “De gewone Vlaming moet uit de wagen geduwd worden, maar de ministers kunnen zich naar hartenlust laten rondrijden.”