Nieuws
maandag, 11 dec 2023

Vlaamse regering verkoopt met de aandelen van GIMV haar meubelen

Het Vlaams Belang is niet akkoord met de verkoop van de Vlaamse participatie in de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) door de Vlaamse regering. “Voor de Vlaamse KMO’s en jonge startende bedrijven is het kapitaal dat de GIMV verstrekt essentieel en is lokale verankering belangrijk”, zegt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch. “Met haar aandelen verkoopt de Vlaamse regering eigenlijk haar eigen meubels om haar schulden te betalen.”

De Vlaamse regering wil haar aandelen in de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (GIMV) verkopen aan de groep WorxInvest, de moedermaatschappij van de hr-dienstverlener SD Worx. WorxInvest wordt op haar beurt gecontroleerd door de multinational CVC, dat een van de vijf grootste private-equity bedrijven in de wereld is. Van dermeersch ondervroeg Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) al in september vorig jaar over de intentie om te verkopen. Toen antwoordde de minister dat hij Vlaamse verankering belangrijk vond. De verkoop moet 375 miljoen euro opleveren, wat 70 miljoen euro minder is dan onder de hogere voorbije beurskoersen.

“Vlaamse bedrijven dreigen nu de speelbal te worden van een financiële multinational”

Het Vlaams Belang gaat absoluut niet akkoord met de verkoop van de Vlaamse participatie in de GIMV. Bovendien kan Vlaanderen met een belang van 27,8 procent als referentieaandeelhouder wel degelijk wegen op het beleid van de GIMV. “Voor de Vlaamse KMO en jonge startende bedrijven is kapitaal essentieel en de GIMV verstrekt precies dat kapitaal”, zegt Van dermeersch. “Vlaamse bedrijven zijn essentieel voor onze werkgelegenheid en welvaart. Zij dreigen nu de speelbal te worden van een financiële multinational.”

De Vlaamse regering verkoopt haar belang in de GIMV vooral om haar schuld, die in deze regeerperiode quasi verdubbeld is van 24,1 miljard euro in 2019 naar 47,7 miljard euro in 2024, te fatsoeneren. “Wanneer mensen hun meubelen moeten verkopen, dan staat het financiële water aan hun lippen”, aldus Van dermeersch. “Dat is wat de Vlaamse regering nu doet met de verkoop van haar aandelen in de GIMV. Als de Vlaamse regering dan toch wilde verkopen, doet ze dat bovendien te laat en pakt ze een verlies van 70 miljoen euro.”