Nieuws
dinsdag, 01 feb 2022

“Vlaamse regering werkt immigratie Afghaanse gelukzoekers in de hand”

Naar aanleiding van nieuwe door het Vlaams Belang opgevraagde cijfers die aantonen hoezeer het Vlaamse Groeipakket als een magneet werkt op Afghaanse gelukzoekers, drong Immanuel De Reuse in het Vlaams Parlement bij welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) nogmaals aan op spoedige en kordate initiatieven om Vlaanderen minder aantrekkelijk te maken voor uitkeringsmigratie. “Het is duidelijk dat in Afghanistan de boodschap rondgaat dat er met het Vlaams Groeipakket geld te verdienen is en dat de familie of mensensmokkelaars om die reden minderjarigen naar hier loodsen”, zei De Reuse.
 

Het aantal Afghaanse minderjarigen dat een Vlaams Groeipakket ontvangt is de voorbije jaren fors gestegen met liefst 127%, van 320 in 2019 tot 729 in 2021, zo bleek uit cijfers die De Reuse vorige maand bij Beke had opgevraagd. Gemiddeld ontvangen die jonge Afghanen per jaar 3.206 euro aan Groeipakket, fors meer dan de gemiddelde Vlaamse ouder voor zijn eigen kinderen ontvangt. Uit migratiecijfers blijkt inmiddels dat België samen met Oostenrijk dé Europese topbestemming is geworden voor niet-begeleide Afghaanse minderjarigen.  

Alhoewel zelfs bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen wordt gewezen naar het Groeipakket om de aantrekkelijkheid van België te verklaren, blijft minister Beke elke verantwoordelijkheid hiervoor afwimpelen. In een nieuwe vraag van De Reuse hierover in de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement probeerde de minister het probleem opnieuw krampachtig weg te lachen en de forse toename af te doen als een louter gevolg van de aanwezigheid van de Taliban. Op de vraag waarom andere landen niet met dezelfde stijging geconfronteerd worden, wist hij echter niet te antwoorden.

“Stop uw politiek correct wegkijkgedrag en voorkom dat onze sociale zekerheid als magneet werkt op nieuwe immigratie”

Het hoeft niet te verbazen dat Beke en parlementsleden van de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open Vld het verband tussen het spectaculair toegenomen aantal minderjarige Afghanen en de forse bedragen die die minderjarigen ontvangen via het Vlaamse Groeipakket proberen te minimaliseren. Al meer dan twee jaar geleden werd Beke hierover immers al door het Vlaams Belang ondervraagd. De minister zei toen de bedragen “zo snel mogelijk te zullen verminderen”. Dezelfde belofte herhaalde hij nogmaals in november 2021 toen het Vlaams Belang hem er weer over ondervroeg. Inmiddels werd niet eens een regeringsinitiatief genomen hieromtrent, met alle gevolgen van dien.
 
In het Vlaams Parlement riep De Reuse de minister dan ook nogmaals op om eindelijk snel werk te maken van de al zo lang beloofde decreetsaanpassing om het bedrag aan Groeipakket voor niet-begeleide minderjarigen te beperken. “Stop nu eindelijk uw politiek correct wegkijkgedrag”, wierp De Reuse de minister voor de voeten, “en zorg ervoor dat ons land niet langer het land van melk en honing is voor gelukzoekers uit Afrika en Azië.”