Persberichten
dinsdag, 14 nov 2023

Vlaamse sociale inspecteur behandelt dubbel zoveel dossiers dan Waalse collega

Foto: iStock. Vlaamse sociale inspecteur behandelt dubbel zoveel dossiers dan Waalse collega

Terwijl een Vlaamse sociaal inspecteur in 2022 gemiddeld 176 dossiers behandelde, waren dat er voor een Waalse inspecteur gemiddeld slechts 85. Voor een inspecteur uit Brussel ging het om gemiddeld 95 dossiers. Vlaamse sociaal inspecteurs behandelen dus meer dan dubbel zoveel dossiers dan hun Waalse collega’s”, zegt Senator Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) die hierover de cijfers opvroeg bij minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). “Dit is een niet te verantwoorden en onrechtvaardige wanverhouding.” 

D’haeseleer wijst erop dat deze wanverhouding ook al aanwezig was in 2021 en dat alles dus wijst in de richting van een structureel probleem. “Dit doet alleszins ernstige vragen rijzen over de bezetting van de inspectiediensten aan de beide zijden van de taalgrens”, aldus de Senator. “Zijn de Vlaamse inspectiediensten onderbemand? Of zijn de Franstalige diensten daarentegen overbemand?”

“Deze onrechtvaardige verdeling moet worden gelijkgetrokken”

Verder is het opvallend dat veel meer spontane onderzoeken gevoerd worden in Wallonië. Zo een onderzoek kan opgestart worden wanneer sociale inspecteurs op het terrein een situatie opmerken die hen verdacht lijkt. “Hoogstwaarschijnlijk is dit een rechtstreeks gevolg van de verschillende werkbelasting”, aldus nog D’haeseleer.

Het Vlaams Belang vraagt een onderzoek om te achterhalen waar deze grote verschillen vandaan komen. “Daarnaast willen we dat deze onrechtvaardige verdeling van de werkbelasting wordt gelijkgetrokken. Het is eenvoudigweg niet logisch dat een Vlaamse inspecteur meer dan dubbel zoveel dossiers behandelt”, besluit D’haeseleer. “Dit alles bewijst nog maar een keer dat alles communautair is in dit land.”