Nieuws
dinsdag, 01 aug 2023

Vlaamse steden met liberale burgemeester hebben meeste schulden

De schulden van de Vlaamse steden en gemeenten zijn voor het eerst in tien jaar weer toegenomen. “De drie centrumsteden met de hoogste schuldgraad per inwoner zijn Oostende, Mechelen en Gent”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Niet toevallig steden met een Open Vld-burgemeester. Liberalen voeren immers overal een onverantwoord duur beleid uit dat nefast is voor de volgende generaties.”

Uit een analyse van de jaarrekeningen bij het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat de schulden van de Vlaamse steden en gemeenten, inclusief de OCMW’s, voor het eerst in tien jaar is toegenomen. In 2022 bedroeg hun gezamenlijk schuldenberg 8,4 miljard euro, wat zo’n 250 miljoen meer is dan het jaar voordien. Sinds de piek van bijna 10,2 miljard euro schulden in 2013 slaagden de gemeenten er in om die jaarlijks te laten dalen. De reden hiervoor is de invoering van strenger financieel toezicht en de overname van schulden bij gemeentefusies. De stijging in 2022 is dan ook te wijten aan de opeenvolgende crisissen en de investeringsspurt met het oog op de lokale verkiezingen eind 2024. In meer dan een derde van de gemeenten steeg de schuld per inwoner in vergelijking met eind 2021 en in de helft bedraagt de schuld minstens 960 euro per inwoner.

“Liberalen hanteren hun zelfverklaarde principes van ‘efficiënt bestuur’ en ‘kleine overheid’ nergens”

“De drie centrumsteden met de hoogste schuldgraad per inwoner zijn Oostende, Mechelen en Gent”, zegt Janssens. “Niet toevallig zijn dit allemaal steden met een Open Vld-burgemeester, die volledig het beleid van hun linkse coalitiepartners uitvoert. Nergens is dit duidelijker dan in Gent.”

Volgens het Vlaams Belang maakt het weinig verschil uit of liberalen op nationaal of op lokaal niveau besturen. “Hun zelfverklaarde principes van ‘efficiënt bestuur’ en ‘kleine overheid’ hanteren ze immers nergens”, aldus Janssens. “Overal voeren ze een onverantwoord duur beleid uit dat nefast is voor de volgende generaties. Dit was zowel het geval met Guy Verhofstadt als met Alexander De Croo als premier, maar ook met eender welke liberale burgemeester.”