Persberichten
vrijdag, 02 feb 2024

Vlaamse woonwaarborg is verkiezingsstunt

Het Vlaams Belang vindt de invoering van de Vlaamse woonwaarborg een verkiezingsstunt van minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Wij zijn niet tegen de maatregel gekant”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer. “Maar dit snel invoeren op vier maanden voor de verkiezingen zonder te weten wat de effecten zullen zijn, kan niet anders dan gekwalificeerd worden als een verkiezingsstunt. En dat van de partij die de hele regeerperiode niks deed voor jonge gezinnen die een eigen woning wilden kopen.”

Op voorstel van minister Diependaele voert de Vlaamse regering de maatregel in die jonge Vlaamse gezinnen moet ondersteunen bij de bouw of aankoop van een eerste eigen woning. Bij het afsluiten van een hypotheeklening vragen banken tegenwoordig vaak tot 20 procent eigen inbreng. Zonder hulp van de ouders is het voor veel jonge Vlamingen dan ook zeer moeilijk om aan dat bedrag te komen. Door een waarborg te verstrekken moeten zij makkelijker een lening krijgen. Concreet zou de Vlaamse regering dan borg staan voor de laatste tien procent bij jonge kopers die niet over voldoende inbreng beschikken om een lening te krijgen van de bank. In ruil voor die waarborg moeten de banken een premie betalen aan Vlaanderen.

“Ongeloofwaardig van de partij die net de woonbonus afschafte”

“Wij zijn niet a priori tegen dit voorstel van een Vlaamse woonwaarborg gekant”, zegt D’haeseleer. “Het is wel opvallend dat de partij die de hele regeerperiode niks deed voor jonge gezinnen die een eigen woning wilden kopen hier nu mee afkomt.”

Het Vlaams Belang vindt het dan ook eerder een verkiezingsstunt. “Dit snel invoeren op vier maanden voor de verkiezingen zonder te weten wat de effecten zullen zijn, kan enkel zo gekwalificeerd worden”, besluit D’haeseleer. “Wat hield de minister tegen om de afgelopen jaren met maatregelen te komen om jonge kopers te ondersteunen? Deze Vlaamse regering heeft bij haar aantreden de woonbonus afgeschaft, waardoor het net voor veel jonge Vlamingen onbegonnen werk is om een eigen woning te kopen.”