Nieuws
donderdag, 31 mrt 2022

Voeding moet betaalbaar blijven

Afgelopen week stemde het Europees Parlement over een actieplan om voedselzekerheid binnen en buiten de EU te garanderen. Het aanhoudende conflict in Oekraïne doet de agrovoedingssector in Europa wankelen, met als resultaat stijgende voedselprijzen en bekommernissen over voedseltekorten. Om ervoor te zorgen dat de prijzen niet verder blijven stijgen en dat iedereen het zich kan veroorloven voldoende gezond voedsel kan consumeren, moet er actie ondernomen worden: we moeten al zeker alle nieuwe klimaatinitiatieven die de landbouwproductie zouden belemmeren opschorten.”

Dankzij het klassieke Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is de EU grotendeels zelfvoorzienend voor de belangrijkste landbouwproducten en zelfs een exporteur van zowel graan als gerst. Daarnaast is de EU ook in staat om het merendeel van de consumptie aan dierlijke producten, voornamelijk vlees en zuivel, als basisgewassen zoals suiker of maïs, te dekken.

"Maar volledig onafhankelijk is de EU echter niet, zo importeert de EU jaarlijks bijvoorbeeld miljoenen tonnen voermais uit Oekraïne en goedkope kunstmest uit Rusland”, bericht Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Sterker nog, deze twee agrarische grootmachten leveren meer dan een derde van 's werelds tarwe en gerst, evenals 17% van de maïs en meer dan de helft van de zonnebloemolie en zaden”. Logischerwijs liet het conflict in Oekraïne, met de daaropvolgende sancties, de prijzen op de internationale marketen fors stijgen. De tarweprijs steeg reeds naar het hoogste niveau in 14 jaar en kunstmestprijzen staan tientallen procenten hoger.

“En door het conflict kunnen veel boeren in Oekraïne nu ook niet zaaien of bemesten, wat de destabilisatie mogelijks voor langere tijd verzekert”, vervolgt Vandendriessche. “Tenslotte hebben de hoge brandstofprijzen ook negatieve effecten in de landbouw. Een tractor verbruikt tot 200 liter per dag, een combine al gauw 300 liter. Gemiddeld genomen kijken we hier naar 33% meer teeltkosten.”

“Hyperfanatieke klimaatregels mogen nu betaalbare voeding niet in de weg staan, zeker met de huidige energieprijzen”

Hoewel de stabiele voedselvoorziening in de EU niet in gevaar komt, waarschuwde de Europese Commissie dat het reële risico bestaat dat deze tekorten samen met de hoge invoerkosten, de voedselprijzen nog verder zullen opdrijven. Om ervoor te zorgen dat de prijzen niet verder blijven stijgen en dat iedereen het zich kan veroorloven voldoende gezond voedsel kan consumeren, moet er dus actie ondernomen worden, vindt het Vlaams Belang. De partij is van mening dat de EU haar eigen landbouwproductie moet laten verhogen door de boeren meer vrijheid te geven.

In het Europees Parlement steunde het Vlaams Belang reeds voorstellen om alle nieuwe klimaatinitiatieven die de landbouwproductie zouden belemmeren op te schorten. “Specifiek stellen we ons vragen bij de impact van de ‘Green Deal’ en de ‘Fit For 55’-agenda die de Europese landbouwproductiecapaciteit naar schatting met 10-15% zal inperken”, besluit Vandendriessche. “Het kan niet zijn dat hyperambitieuze en -fanatieke klimaatregels ten koste gaan van redelijke voedselprijzen. De Vlaming kampt al met een hogere energierekening, voeding moet betaalbaar blijven.”