Nieuws
vrijdag, 09 sep 2022

“Von Der Leyen moet af van haar groene dogma’s”

“In de strijd tegen de energiecrisis wordt steeds naar Europa gekeken”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Maar om deze crisis enigszins het hoofd te kunnen bieden moet de EU dringend af van haar groene dogma’s. Helaas is dit bij de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von Der Leyen, zeker nog niet het geval.”

“De EU had veel problemen kunnen voorkomen door zich om te beginnen veel terughoudender op te stellen in de oorlog met Rusland”, merkt Van Lommel op. “Poetin speelt een spel dat wij niet kunnen winnen en de manier waarop de sancties werden doorgevoerd is een zware inschattingsfout gebleken. Onze burgers moeten hierdoor nu duizenden euro's extra ophoesten op hun energiefactuur. Von der Leyen mag al beginnen met dat eens toe te toegeven.”

“Von Der Leyen heeft het steeds over hernieuwbare energiebronnen als antwoord op de energiecrisis, maar in de komende maanden zullen die zeker geen winst opleveren”, aldus Van Lommel. “Het tart trouwens alle verbeelding dat zelfs in deze barre tijden de Europese klimaatdoelstellingen op het voortouw blijven. De voorzitter van de Europese Commissie zou beter eens ingrijpen in het Europese ETS-systeem dat onze energieprijzen omwille van groene dogma's de hoogte injaagt. Die uitstootrechten behelzen zo’n 10 procent van onze totale energieprijs, en men mag toch wel verwachten dat men die in de huidige omstandigheden afschaft, al is het voorlopig.”

“Daarnaast moet Von Der Leyen dringend bekijken wat men kan doen om het probleem rond de levensduurverlenging van kerncentrales aan te pakken”, vervolgt Van Lommel. “Het is in ieders belang dat zo veel mogelijk Europese kerncentrales in werking blijven.”

Het Vlaams Belang ziet ook geen heil in de plannen van Von Der Leyen om de marginale prijsvorming op dit ogenblik te vervangen door een nieuw marktsysteem. “Het principe van de inframarginale marge kan je niet zomaarmet een vingerknip veranderen”, besluit Van Lommel. “In de EU duurt zoiets jaren, en die tijd heeft onze economie absoluut niet.”