Nieuws
vrijdag, 19 mrt 2021

Voorstel Vlaams Belang tegen stalking weggestemd: “Laten jullie slachtoffers echt in de kou staan?”

Stalking is een veelvoorkomende problematiek. Net daarom diende het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie in om dit daadkrachtig aan te pakken. Hierin wordt onder meer gevraagd om de Antistalkingswet - die dateert van 1998 - te laten evalueren. Daarnaast zou er ook een effectief behandelprogramma voor daders gerealiseerd moeten worden en moeten er initiatieven genomen worden om de aangiftebereidheid te verhogen. Dinsdag werd het voorstel echter zonder enig zinnig tegenargument weggestemd in de commissie Justitie van het Vlaams Parlement door sp.a, Open Vld, CD&V, Groen en N-VA. Blijkbaar primeren voor sommige partijen politieke spelletjes op het welzijn van de slachtoffers. 

Ieder jaar worden in dit land 22.000 mensen het slachtoffer van stalking. Stalking of belaging is een complex fenomeen dat ernstige fysieke, mentale en materiële gevolgen voor het slachtoffer kan hebben. Het gaat bovendien niet altijd over ex-partners, zoals nog te vaak geïnsinueerd wordt. Omdat de drempel om aangifte van stalking te doen nog steeds zeer hoog is, diende het Vlaams Belang een voorstel van resolutie in. Daarin vraagt de partij de Vlaamse regering naar initiatieven om de aangiftebereidheid te verhogen. 

“Specifieke behandelprogramma’s voor stalkers kunnen toekomstige slachtoffers vermijden”

Adeline Blancquaert - die hoofdindiener is van het voorstel - wilde met de resolutie de Vlaamse regering aansporen om samen met de federale regering stappen te zetten om de politie en het gerecht te sensibiliseren om slachtoffers en daders op te volgen. “Daarnaast willen we de Federale regering ertoe aansporen het stalkingsalarm te evalueren en vervolgens een effectief behandelprogramma voor daders van stalking uit te werken”, lichtte Blancquaert in het voorstel toe. “Momenteel zijn er nog geen specifieke behandelprogramma’s voor stalkers beschikbaar en zijn er voorts nog te grote regionale verschillen in de aanpak van stalking.”

Het voorstel vraagt de regering ook om een werkgroep op te starten die het gebruik van een slachtofferapplicatie onderzoekt. Maar eveneens om de registratiesystemen bij de Family Justice Centers (FJC’s) te optimaliseren zodat dossiers over stalking geregistreerd kunnen worden. In een Family Justice Center zijn verschillende diensten gevestigd op één plek met als doel slachtoffers van huiselijk geweld zo goed mogelijk te ondersteunen en het geweld te stoppen. De registratiesystemen van de FJC’s registreren momenteel dossiers omtrent stalking niet. Ons voorstel houdt in dat de overheid over duidelijke data moet beschikken om een efficiënt stalkingsbeleid te voeren”, vervolgt Blancquaert. De Vlaamse regering moet tot slot in overleg gaan met de federale regering om te komen tot een geïntegreerde aanpak rond stalking.

Helaas stemden de andere partijen tegen het voorstel. Enkel N-VA deed nog de moeite om een tussenkomst te houden. De problematiek lijkt hen koud te laten”, stelde Blancquaert vast. Ze riep de andere partijen nochtans op om een front te vormen tegen iedere vorm van stalking in het belang van de duizenden slachtoffers.