Nieuws
woensdag, 01 mrt 2023

“Voorzie eindelijk in voldoende geldautomaten”

Foto: iStock. “Voorzie eindelijk in voldoende geldautomaten”

Er is amper vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen de banken om voldoende bankautomaten in elke regio te garanderen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) schuift na maanden eindelijk een ultimatum naar voor. “Dat is niets te vroeg”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Terwijl de automaten zienderogen verdwijnen, zijn de banken al maandenlang vruchteloos aan het onderhandelen over een automatennetwerk. Het Vlaams Belang pleit al langer voor een betere beschikbaarheid van de automaten.

Banken stoten momenteel niet enkel kantoren af, ze schroeven ook het aantal geldautomaten fors terug. “Op die manier wordt het moeilijk om dicht in de buurt nog geld af te halen”, aldus Van Lommel. “Er zijn zelfs gemeenten waar gewoonweg geen enkele automaat meer te vinden is.” Betalingen in cash moeten voor het Vlaams Belang steeds mogelijk blijven. “Dat is niet alleen voor de handelaars een noodzaak, maar cash blijft ook eenvoudigweg een wettig betaalmiddel dat beschikbaar moet zijn. Contant geld wordt nog heel vaak gebruikt bij kleinere aankopen en oudere mensen hebben het soms moeilijk met digitaal betalen.”

“Een oplossing is niet alleen voor de handelaars een noodzaak, maar cash blijft ook eenvoudigweg een wettig betaalmiddel dat beschikbaar moet zijn”

Regelgeving over de bereikbaarheid van geldautomaten is momenteel onbestaande. De banken zouden er zelf afspraken over moeten maken, maar de onderhandelingen daarover gaan amper vooruit. De Nationale Bank stelde voor dat er in stedelijk gebied binnen de twee kilometer minstens één automaat zou moeten zijn. In afgelegen gebieden zou dat binnen de vijf kilometer zijn en in de gebieden die er tussen vallen binnen de drie kilometer.“De federale regering heeft de kwestie veel te lang overgelaten aan de bankensector alleen”, vervolgt Van Lommel. “Ze lieten de sector hierover rustig zelf onderhandelen, met als gevolg dat we na maanden zinloos palaveren, en na het verdwijnen van nog veel meer automaten, nog steeds nergens staan. Voor de banken is dit niet meer dan een platte besparingsoperatie.”

Minister Dermagne stelt nu een ultimatum voorop waarbij de sector nog tot eind maart krijgt om tot een akkoord te komen. Als dat niet lukt, zal er wetgeving komen. In december drong het Vlaams Belang al aan op een snelle oplossing en vroeg de partij de regering om ervoor te zorgen dat de grootbanken hun plannen voor hun automatennetwerk herbekijken. “Er zijn ondertussen helaas weer een aantal maanden verloren gegaan, maar het is goed dat Dermagne zo te horen eindelijk gevolg heeft gegeven aan onze vraag”, besluit Van Lommel.