Nieuws
vrijdag, 12 mei 2023

Waalse arbeidsbemiddelaar weigert werklozen te activeren

Foto: iStock. Waalse arbeidsbemiddelaar weigert werklozen te activeren

Het afgelopen jaar stuurde de VDAB 117.000 openstaande vacatures door naar Forem, de Waalse arbeidsbemiddelaar. Op deze overvloed aan vacatures reageerden slechts 51 Waalse werkzoekenden. “Zeer schrijnend”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Terwijl de Vlaamse bedrijven geen personeel vinden, worden werkzoekende Walen op geen enkele manier gestimuleerd om de taalgrens over te steken of om überhaupt te gaan werken.”

Het aantal tewerkgestelde Walen in Vlaanderen bedroeg eind 2022 amper 45.000. Bijna 10.000 personen minder dan in 2021. Terwijl het aantal vacatures is toegenomen. In West-Vlaanderen werken zelfs meer Fransen dan Walen. “Een rechtstreeks gevolg van het uiterst lakse activeringsbeleid in Wallonië”, aldus Verreyt. “Forem sanctioneert werkzoekenden bijna drie keer minder dan de VDAB.”

“Werkzoekende Walen worden op geen enkele manier gestimuleerd om de taalgrens over te steken of om überhaupt te gaan werken”

“Geen wonder dat de werkzaamheidsgraad in Wallonië meer dan 10 procent lager ligt dan in Vlaanderen”, vervolgt Verreyt. “De Waalse overheid stimuleert zijn werklozen op geen enkele manier om te gaan werken en zo hun levenssituatie te verbeteren”. Voor het Kamerlid is dit een duidelijk voorbeeld van het Waalse hangmatsocialisme. “De PS wil zijn kiespubliek niet tegen het hoofd stoten en heeft schrik voor de communistische PTB. Om die redenen weigeren ze een activeringsbeleid te voeren.”

Dit grote verschil in werkzaamheidsgraad is een van de grootste oorzaken van de 12,9 miljard euro transfers die jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië gaan. “Een volledige splitsing van de sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid is noodzakelijk”, concludeert Verreyt. “Het wordt tijd dat Wallonië de financiële gevolgen draagt van zijn politieke keuzes.”