Nieuws
donderdag, 24 aug 2023

Waalse werklozen worden niet gestimuleerd om te werken

Foto: iStock. Waalse werklozen worden niet gestimuleerd om te werken

Het afgelopen jaar stuurde de VDAB 117.000 openstaande vacatures door naar Forem, de Waalse arbeidsbemiddelaar. Op deze overvloed aan vacatures reageerden slechts 51 Waalse werkzoekenden. Dit is bijzonder schrijnend”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Hans Verreyt. “Terwijl de Vlaamse bedrijven geen personeel vinden, worden werkzoekende Walen op geen enkele manier gestimuleerd om de taalgrens over te steken of om überhaupt te gaan werken.

Het aantal tewerkgestelde Walen in Vlaanderen bedroeg eind 2022 amper 45.000. Bijna 10.000 personen minder dan in 2021. Terwijl het aantal vacatures is toegenomen. In West-Vlaanderen werken zelfs meer Fransen dan Walen. “Aan de taal kan het dus niet liggen”, aldus Verreyt. “Dit is een rechtstreeks gevolg van het uiterst lakse activeringsbeleid in Wallonië. Forem sanctioneert werkzoekenden bijna drie keer minder dan de VDAB.”

“Dit is een duidelijk voorbeeld van het Waalse hangmatsocialisme”

“Geen wonder dat de werkzaamheidsgraad in Wallonië meer dan 10 procent lager ligt dan in Vlaanderen”, vervolgt Verreyt. “De Waalse overheid stimuleert zijn werklozen op geen enkele manier om te gaan werken en zo hun levenssituatie te verbeteren”. Voor het Kamerlid is dit een duidelijk voorbeeld van het Waalse hangmatsocialisme. “De PS wil zijn kiespubliek niet voor het hoofd stoten en heeft schrik van de communistische PTB. Om die redenen weigeren ze een activeringsbeleid te voeren.”

Dit grote verschil in werkzaamheidsgraad is één van de grootste oorzaken van de 12,9 miljard euro transfers die jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië gaan. “Een volledige splitsing van de sociale zekerheid en het arbeidsmarktbeleid is noodzakelijk”, concludeert Verreyt. “Het wordt tijd dat Wallonië de financiële gevolgen draagt van zijn politieke keuzes.”