Persberichten
zaterdag, 24 okt 2020

“Waarom exporteert België coronatesten terwijl we zelf niet meer mee kunnen?”

Onze labo’s kunnen de toevloed aan coronatesten niet meer verwerken. Patiënten zonder symptomen worden zelfs niet meer getest. En nu blijkt dat Nederland tot 330.000 testen per week kan bereiken. Dat is wel dankzij Belgische en Duitse laboratoria, zo blijkt. “Mocht dit waar zijn, is dit geen Belgenmop meer maar wraakroepend”, stelt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Ik heb hierover ondertussen vragen gesteld aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a)”.

Op het NOS-Nieuws van 23 oktober kregen onze zuiderburen hoopvolle coronaberichtgeving te horen. Directeur Sjaak De Gouw van de Nederlandse overheidsdienst GGD GHOR, de koepel van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten, kon melden dat Nederland hard inloopt op de achterstanden in coronatesten.

De GGD GHOR dankt naar eigen zeggen de verruimde testcapaciteit aan overeenkomsten die het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft gesloten met Duitse en Belgische laboratoria. "Dat zijn zogenoemde monsterlaboratoria, die kunnen meer capaciteit leveren" rond coronatesten, aldus De Gouw.

“Mocht de berichtgeving van deze officiële Nederlandse overheidsinstantie op enige waarheid berusten, is dit de waanzin voorbij”, reageert Dominiek Sneppe echter kritisch. “Men gaat zowaar coronatesten en capaciteiten exporteren, terwijl men in eigen land zogezegd genoodzaakt is om mensen zonder symptomen niet langer te testen, gewoon omdat er dus een capaciteitstekort is. Ik heb hierover duidelijkheid gevraagd aan de minister van Volksgezondheid”.