Persberichten
maandag, 25 mrt 2024

Wanverhouding in ANPR-camera’s vormt zoveelste transfer naar Wallonië

Foto: iStock. Wanverhouding in ANPR-camera’s vormt zoveelste transfer naar Wallonië

Het Vlaams Belang klaagt de wanverhouding aan tussen Vlaanderen en Wallonië in het aantal opgestelde ANPR-camera’s. “Bijna 80 procent (79,83) van deze camera’s met automatische kentekenplaatherkenning bevinden zich in Vlaanderen. Tegenover slechts 14 procent (13,95) in Wallonië en 6 procent (6,22) in Brussel”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Een onaanvaardbare scheeftrekking, die neerkomt op een zoveelste financiële transfer van Vlaanderen naar Wallonië.”

Het Kamerlid is niet verbaasd over het feit dat meer dan zeven op tien van de snelheidsovertredingen worden vastgesteld in Vlaanderen. Het dichtere verkeersnetwerk en het aanzienlijk hoger aantal camera’s in Vlaanderen liggen hieraan ten grondslag. “Vlamingen zijn geen slechtere of roekeloze chauffeurs, maar worden quasi permanent in de gaten gehouden”, aldus Troosters, die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “De pakkans op snelheidsovertredingen ligt in Wallonië gewoon veel lager.”

“De onevenredigheid tussen Vlaanderen en Wallonië groeit nog verder aan”

Hoewel de Vlamingen zo’n 58 procent van de bevolking uitmaken zijn ze goed voor bijna 69 procent (68,86) van alle inbreuken en 71 procent van de snelheidsboetes. Wallonië is met zo’n 32 procent van de bevolking goed voor nog geen 22 procent (21,71) van alle inbreuken, en iets meer dan 22 procent van de snelheidsboetes. “Verder is het ook opvallend dat de verhouding van het aandeel van de inbreuken die gelinkt zijn aan overmatig gebruik van alcohol tegenover het totaal aantal vastgestelde inbreuken in Wallonië (1,12 procent) opvallend hoger ligt dan in Vlaanderen (0,47 procent) of Brussel (0,51 procent)”, merkt Troosters op.

Ook stelt het Kamerlid vast dat het aantal vastgestelde inbreuken toegenomen is. Waar het totaal aantal inbreuken in 2021 nog op 6.073.446 lag, is dit in 2022 gestegen tot 7.625.123 inbreuken. “Maar ook hier zijn er, gezien de wanverhouding in het aantal camera’s, regionale verschillen”, aldus nog Troosters. “De onevenredigheid tussen Vlaanderen en Wallonië groeit nog verder aan.”

“De huidige wanverhouding inzake controle komt neer op een financiële transfer van Vlaanderen naar Wallonië”, besluit Troosters. “Ook hier wordt voor het Vlaams Belang aangetoond waarom een onafhankelijk Vlaanderen, dat bevoegd en verantwoordelijk is voor zijn eigen beleid, de enige juiste keuze is.”