Nieuws
vrijdag, 28 mei 2021

Watertaxi's kunnen files vermijden: “Peeters moet vervoerregio’s hierin ondersteunen”

Volgens het Vlaams Belang is de watertaxi, een alternatief van het Ruppelmondse XO Boating, ideaal om files te vermijden en bovendien een snelle manier om op een bestemming te raken. “Zulke milieuvriendelijke privé-initiatieven om mee te werken aan de modal shift kunnen we alleen maar toejuichen”, zei Vlaams Volksvertegenwoordiger Wim Verheyden (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement, Het kan in bepaalde regio’s in Vlaanderen een mooi bijkomend alternatief zijn naast de Waterbus die zich beperkt tot de Schelde.”

Sinds kort bestaat er naast de veerboot en de Waterbus over de Schelde ook de watertaxi. In het buitenland erkennen intussen heel wat steden en gemeenten dat de watertaxi de ontbrekende schakel is in hun vervoerssysteem. In Nederland zijn watertaxi’s goed ingeburgerd en vaart men er ook al met grotere boten. Het beleid van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil binnen de modal shift zo veel mogelijk personen naar andere vervoersmodi leiden. Daar kan de watertaxi met de combinatie fietsen en varen een interessante piste zijn, volgens Verheyden. 

Het is aan de minister om de vervoersregio’s warm te maken voor de watertaxi

Volgens het Vlaams Belang kan de watertaxi inderdaad een alternatief zijn in de modal shift. “De minister moet de watertaxi dan ook integreren in haar beleid”, stelde Verheyden in het parlement. Maar zelf lijkt de minister voorlopig nog niet bereid om inspanningen te leveren. Ze stelde dat het om een privé-initiatief gaat waar de vervoerregio’s invulling aan moeten geven. “Maar omdat de watertaxi nu enkel de publieke steigers kan gebruiken, dient de regering hier in tegemoet te komen”, reageerde Verheyden. 

Daarnaast moet de minister bekijken om de taxi uit te rollen in de rest van Vlaanderen, vindt het Vlaams Belang. “Hiervoor kan samengewerkt worden met zulke taxibedrijven”, argumenteerde Verheyden. “Het is aan minister om onze steden en gemeenten warm te maken om de watertaxi mee te integreren in hun lokale mobiliteitsplannen, want het is een goed initiatief. De vaste route van de watertaxi, Temse-Antwerpen werd recent ingevaren, met een reistijd van amper een half uur.”

Volgens het Vlaams Belang is het duidelijk dat dit alternatief enthousiast kan worden onthaald in waterrijke steden en gemeenten. Verheyden riep de minister op om een kader te creëren. Peeters liet daarop weten dat ze dit zal opmaken voor de aanmeerplaatsen.